09 20 okt. '24
051408eb 4bb6 48db 97c2 22d825c604ec

John Ford

The Iron Horse

150' - 1924 - Western, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: John Ford Componist: John Lanchbery Met: George O'Brien, Madge Bellamy, Charles Edward Bull

Een spoorweglegende. Een typisch Amerikaanse spoorwegfilm en tegelijk prototype van een epische vertelwijze die. in een groots historisch kader een private geschiedenis verweeft. Hoofdfiguur is een jongeman die de moordenaar van zijn vader zoekt en die verliefd is op de dochter van een spoorwegbouwer. Historisch kader is de aanleg van de trans-Amerikaanse spoorweg die door twee firma's, Centra! Pacific (van west naar oost) en Union Pacific (van oost naar west) eind 1863 begonnen werd. De opnamen werden bijna allemaal op de oorspronkelijke plaats van de spoorweg gemaakt. Dat was voor die tijd nog niet weinig ongewoon. En helemaal revolutionair was het bouwen van waargheidsgetrouwe decors voor de historische reconstructie. John Ford haalde zich hiermee een financieel schandaal op de hals. Bovendien waren er heel wat problemen met de arbeidsverhoudingen op de set en veroorzaakten indianen heel wat moeilijkheden. Ford gebruikte hiervan een en ander voor zijn film: vooral de onbegrensde uitbuiting van de oorspronkelijke spoorwegarbeiders van Union Pacific en Centra! Pacific (twaalfduizend in aantal!). Met dit mammoetwerk vestigde John Ford meteen een stevige reputatie. Een aanloop tot films die hem later tot onbetwiste grootmeester van de western zouden maken. De film werd gerestaureerd en getint door het befaamde British Film Institute.

(Eisenbahn und Film - Oberhausen 85)

John Ford (1895 - 1973) was jarenlang de onbetwiste meester van de western. Zijn grote doorbraak kwam er in 1939 met Stagecoach, meteen ook het begin van John Waynes glorierijke carrière. Titels als Rio Grande, Fort Apache zijn wereldbekend. Hij maakte niet alleen westerns: The Grapes of Wrath b.v. was een verfilming van een roman van John Steinbeck.

Image gallery

051408eb 4bb6 48db 97c2 22d825c604ec

Generiek

Regisseur

John Ford

Componist

John Lanchbery

Met

George O'Brien, Madge Bellamy, Charles Edward Bull

Scenario

Charles Kenyon, John Russell, Charles Darnton

Cinematograaf

George Schneiderman

Producent

John Ford

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1924

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?