07001183 7004 4018 9c69 c68d3b9fa714

Walter Lima Jr.

Inocência (Innocence)

Regisseur Walter Lima Jr. Componist Wagner Tiso Met Edson Celulari, Fernanda Torres, Sebastião Vasconcelos
Editie 1983
118' - 1983 - Drama, Romantisch - Taal: Portugees
WALTER LIMA JUNIOR
Een bekende naam in het Braziliaanse film bestel. Zijn vader maakte de Braziliaanse kinema beroemd met zijn "Brazilië Anno 2000". In die tijd was de zoon aktief in de Cinema Novo beweging van het einde der jaren zestig. Met deze film keert Walter Lima Junior een beetje terug naar een film die hij in 1965 maakte : "Het Kind van de Planterijen".

Inocencia
De titel van deze zeer recente Braziliaanse film is niet meer dan de naam van het hoofdpersonage. De film speelt zich af in het midden van vorige eeuw en is een mengeling van een romantische liefdesfilm, mooi gefotografeerd in een landelijk maar fraai decor en van een schildering van het koloniaal-feodale Brazilië.

De film vangt aan met de pittoreske ontmoeting tussen Martinho Pereira en Cirino, een pas afgestudeerd dokter, die, ver van de stad, van dorp tot dorp trekt om patiënten op te zoeken. Deze ontmoeting kon niet beter vallen want Martinho zijn dochter INOCENCIA is toevallig ziek. Zoals in een perfekt melodrama past, wordt INOCENCIA onmiddellijk verliefd op de dokter, en zal deze ook wel andere gevoelens tonen dan zijn puur medische plicht. Het wordt weldra een pure, wilde hartstochtelijke liefde, maar INOCENCIA werd door haar vader reeds aan iemand anders besproken…

Trouw aan de ouderwetse leefregels en gesteld op zijn princiepen van eer, maar vooral ongevoelig om de gevoelens van zijn dochter, zal de vader alle middelen gebruiken om de toenadering te dwarsbomen. Gevolg: het wordt een verborgen liefde en INOCENCIA- ondertussen van haar ziekte genezen - zal hare Cirino verder ontmoeten op geheime afspraakjes waarvan alleen de stalknecht getuige zal van zijn. Deze is echter niet medeplichtig maar er is weinig gevaar omdat hij stom is. Ondertussen doet Cirino al het mogelijke om Martinho tot andere gedachten te bewegen, maar het is niet gemakkelijk en de voorziene "verloofde" van INOCENCIA komt zich aanmelden.

Het slot van dit verhaal is zeer emotioneel-melodramatisch en is feitelijk de zoveelste parafraze op het adagium dat de grote liefde met hoofdletter altijd een onmogelijke zaak is gebleken. De film "INOCENCIA" is een pretentieloze kommerciële film die in de gevestigde filmlanden van de geïndustrializeerde wereld bijna als een roetine-produkt zou afgeschreven worden. In een land dat op industrieel-ekonomisch vlak nog volop in zijn ontwikkelingsfaze zit - zij het dan zeer dynamisch en zelfs expansionistisch - zoals Brazilië dient een film als deze "INOCENCIA" zich aan als een visitekaartje ten bewijze van het professionalisme waarmee men de produkten aflevert. "INOCENCIA" wil zich dus helemaal niet aandienen als een "auteursfilm" of als een "kunstwerk" maar is gewoon een levend bewijs dat Brazilië ook zijn eigen filmindustrie op zijn eigen manier aan het ontwikkelen is. Wat niet inhoudt dat de film geen kwaliteiten heeft: wel integendeel, en niet alleen op het plastische vlak want de film is ook humoristisch.

Image gallery

07001183 7004 4018 9c69 c68d3b9fa714
29c45f6a c9f0 4c75 a9cb edfc6194ea9d

Generiek

Regisseur

Walter Lima Jr.

Componist

Wagner Tiso

Met

Edson Celulari, Fernanda Torres, Sebastião Vasconcelos

Scenario

Walter Lima Jr., Lima Barreto

Cinematograaf

Pedro Farkas

Monteur

Raimundo Higino

Producent

Lucy Barreto, Luiz Carlos Barreto

Meer informatie

Taal

Portugees

Productielanden

Brazilië

Scenario gebaseerd op

"Inocencia" (Visconde de Taunay)

Jaar

1983