09 20 okt. '24
F7db27f1 aa09 4891 948a fcda7932977a

Fabio Carpi

Il quartetto Basileus

Editie 1984
128' - 1982 - Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Fabio Carpi Met: Héctor Alterio, Omero Antonutti, Pierre Malet
FABIO CARPI
Fabio Carpi is van Milaan en evenals Albert Moravia is hij voor het eerst met film in aanraking gekomen als journalist, want hij verzorgde de filmrubriek van de krant "Unita". Bij ons is hij totaal onbekend als kineast omdat zijn eerste twee films nooit buiten Italië vertoond werden. Die heten CORPO D'AMORE uit 1971 en L'ETA DELLA PACE uit 1974. Onderhavige film is zijn derde realisatie.

Il Quartetto Basileus
QUARTETTO BASILEUS van Fabio Carpi is reeds twee jaar oud en alhoewel het een van de meest geprezen Italiaanse produkties van de laatste tijd is, was de film nog niet veel te zien. Als grote kanshebber op het filmfestival van Locarno twee jaar geleden, miste hij de prijs waardoor de film een beetje in de vergetelheid geraakte. Tot op het moment dat hij in New York liep : daar waren de kritieken opnieuw jubelend. Het sukses waaide deze zomer over naar Parijs van waaruit - hopelijk - de positieve weerklank zich verder in Europa zal spreiden.

QUARTETTO BASILEUS is een film over de herfst van het leven en over muziek. Wat gebeurt er met een quartet, dat na een glansrijk bestaan van meer dan dertig jaar uiteenvalt door het onverwachte overlijden van haar eerste viool ? Aldus bekeken is de film een prangend portret van ontredderde mannen die zich vragen stellen over het leven. In de tweede, en in dit geval niet onbelangrijke plaats, is QUARTETTO BASILEUS een film waar er heel veel van klassieke muziek te genieten valt. Het repertoire dat men te horen krijgt is zonder meer een bloemlezing die elk melomaan in opwinding zal brengen. Een bijzondere verdienste van Carpi is dat hij deze muziek zo prachtig wist in te lassen in zijn film. Het is overigens vooral hierdoor dat deze film zich zo weet te onderscheiden : de muziek is één van de hoofdkomponenten in BASILEUS maar door de manier waarop zij geïntegreerd is in het geheel, is zij terzelfdertijd ook het onderwerp en het voorwerp van de film.

Image gallery

F7db27f1 aa09 4891 948a fcda7932977a
54c7a46a 5ef9 466f 8554 0db99b7044c8

Generiek

Regisseur

Fabio Carpi

Met

Héctor Alterio, Omero Antonutti, Pierre Malet

Scenario

Fabio Carpi

Cinematograaf

Dante Spinotti

Monteur

Massimo Latini

Producent

Arturo La Pegna

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië, Zwitserland, Frankrijk

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?