09 20 okt. '24
909c2af3 0877 445e 8fcb 35a8d165b6ba

Vibeke Løkkeberg

Hud (Vilde, the Wild One)

Editie 1988
115' - 1986 - Misdaad, Drama - Taal: Noors
Regisseur: Vibeke Løkkeberg Componist: Geir Bohren, Arne Nordheim, Bent Åserud Met: Vibeke Løkkeberg, Keve Hjelm, Terence Stamp

‘Een feministische film,’ zegt regisseur Vibeke Loekkeberg, een film over het conflict tussen man en vrouw gezien in historisch perspektief, een verhaal dat veel parallellen vertoont met klassiekers uit de literatuur. Het gaat hier niet om een sociaal-realistische documentaire over een bepaald individu of een discussiefilm over incest. De film behandelt de idee over de vrouw als handelsobject. In de tijd waarin het gegeven zich afspeelt was machtsmisbruik van deze aard dagelijkse kost en zelfs vandaag zijn er sporen van te vinden. Kindermishandeling staat nog geregeld in het nieuws en er bestaat maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar de evolutie in de verhoudingen tussen de seksen.

De Weerspannige behandelt een onderwerp dat slechts zelden in de film voorkomt: de vader-fixatie tot in het uiterste doorgedreven. De stiefvader in deze film begaat een zware misdaad door de liefde van zijn kind voor zijn eigen sexuele bevrediging te willen aanwenden. De weerspannige is een film over de schande van een vrouw. Nadat haar stiefvader haar heeft verkracht krijgt zij een kind en verkrijgt daarmee eeuwig misprijzen: de woorden 'Eigen schuld!' achtervolgen haar overal.Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje aan de Noorse kust anno 1890. Vilde, een jonge vrouw, leeft met een vreselijk geheim: al sedert jaren heeft zij een verhouding met haar stiefvader. De stiefvader zit om geld verlegen en vindt niet beter dan zijn stiefdochter uit te huwelijken aan een vermogende man. Vilde heeft evenwel een dochter van haar stiefvader: het kind is stom en wordt door het dorp uitgestoten. Gehandikapten waren in die tijd 'huldror ' - boze wezens van een andere wereld. Het kind werd nooit gedoopt, maar Vilde verzet zich ook tegen de schijnheiligheid van de gemeenschap dat zij moet trouwen om zo weer tot de boezem van de kerk te worden toegelaten. De mensen roddelen en treiteren haar. Zij geloven dat zij banden heeft met het Kwaad en dat zij dus een bedreiging vormt voor het heil van de hele gemeenschap. Vildés moeder, ziek van schaamte bij de gedachte aan al wat gebeurd is, wordt lam. Hud is een bewogen, heftige film die niet licht vergeten zal worden door wie hem gezien heeft. De anderen hebben ongelijk. (wp)

Image gallery

909c2af3 0877 445e 8fcb 35a8d165b6ba
1de9cdb0 209c 4939 a164 774941cda53f

Generiek

Regisseur

Vibeke Løkkeberg

Componist

Geir Bohren, Arne Nordheim, Bent Åserud

Met

Vibeke Løkkeberg, Keve Hjelm, Terence Stamp

Scenario

Vibeke Løkkeberg, Terje Kristiansen

Cinematograaf

Paul René Roestad

Monteur

Terje Kristiansen

Producent

Vibeke Løkkeberg

Meer informatie

Taal

Noors

Productielanden

Noorwegen

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?