08 19 okt. '24
40f65ca0 0076 414e b646 6b806c290c7d

Hartmut Bitomsky

Highway 40 West

Editie 1982
170' - 1981 - Road Movie, Historisch, Documentaire - Taal: Duits, Engels
Regisseur: Hartmut Bitomsky

Een ietwat vreemde titel die toch onmiddellijk aanspreekt. Uiteraard door de woordspeling, maar ook door het onmiskenbare Amerikaanse dat er in zit. HIGHWAY 40 WEST is namelijk een Duitse film. De regisseur geraakte bezeten door Amerika na kennismaking van het boek "U.S. '40" van George Stewart. In zekere zin een soort reisgids.

HIGHWAY 40 WEST is ook een vlug overzicht van de geschiedenis van Amerika, een sociologische en maatschappelijke beschouwing.
De film bestaat uit vier delen:

1) NATIONAL TRAIL.
Beginnend in Atlantic City naar lndiana, dwars door het gebied grenzend aan de Oostkust. Een kennismaking tevens met de eerste "Mac Adam"-road van de wereld.
2) PRAIRIE AND PLAINS.
Dwars door de midwest, de graanzolder van Amerika, tot beneden naar de Mississippi-vallei. Eindeloze graanvlakten met hier en daar, waar twee wegen elkaar kruisen, een onooglijk dorpje.
3) ACROSS THE ROCKY MOUNTAINS.
Na de vlakten de grote granieten muur. Vanaf Denver beginnen klimmen, langs de canyons van Colorado naar Utah. Het onherbergzame stuk van de States met voor de cinefiel de onvermijdelijke herinnering aan JEREMIAH JOHNSON.
4) CALIFORNIA CUT-OFF.
De nieuwe beschaving, het einddoel, de goudkoorts. Totaal anders dan New-York of Washington. De nieuwe wereld binnen de nieuwe wereld.

In één woord mag gerust gesteld worden dat HIGHWAY 40 WEST niet alleen de roadfilm wordt van dit filmgebeuren, maar een mijlpaal en een hommage terzelfdertijd van het genre.
(Persmap)

Image gallery

40f65ca0 0076 414e b646 6b806c290c7d

Generiek

Regisseur

Hartmut Bitomsky

Scenario

Hartmut Bitomsky

Cinematograaf

Axel Block

Monteur

Mattias Von Gunten

Meer informatie

Taal

Duits, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika, Duitsland

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?