09 20 okt. '24
Eabde672 7ee9 4a29 8676 93623314beaf

Fons Rademakers

Het mes

89' - 1961 - Drama - Taal: Nederlands
Regisseur: Fons Rademakers Componist: Pim Jacobs Met: Reitze van der Linden, Marie-Louise Videc, Ellen Vogel

Het Mes vertelt het verhaal van een jon­gen die man wordt. Het mes dat de 13- jarige Thomas heeft weggepikt van een missietentoonstelling speelt in de periode waarin de jongen naar volwassenheid groeit een belangrijke rol. Het is een mooi, exotisch mes, dat voor een kind een aantrekkelijk bezit is, maar het is niet alleen speelgoed, het is een wapen in handen van een knaap die zich meent te moeten verzetten tegen de volwassen wereld, die vijandig tegenover hem schijnt te staan, maar waarvan hij op het punt staat zelf deel uit te gaan maken. Samen met Toni, zijn vriendinnetje, een kind nog, besluipt hij in het bos jongens die een meisje meegesleurd hebben.

De geheimzinnigheid van dat tafereel begint voor Thomas langzaam zijn geheimzinnig­heid te verliezen. Hij begint iets te bespeuren van de krachten die er in die vreemde volwassen wereld rondsluipen. Hij is nog getuige van een ander, schok­kender tafereel. Op een nacht begluurt hij zijn moeder, een jonge weduwe die zich wanhopig vastklampt aan Oscar, Thomas' huisleraar, omdat ze niet buiten hem kan omdat zij niet zonder liefde kan leven. U bespeurt natuurlijk al dat Het Mes geen film is die aan een al te jong publiek kan worden getoond, maar men mag Fons Rademakers nageven dat hij het delikate thema op een bijzonder fijnzinnige manier heeft verwerkt. (Film en Televisie - april 1961)

Image gallery

E4ab743a a2e6 42b5 b0a2 9eadfdaca8c3
Eabde672 7ee9 4a29 8676 93623314beaf

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Componist

Pim Jacobs

Met

Reitze van der Linden, Marie-Louise Videc, Ellen Vogel

Scenario

Hugo Claus

Cinematograaf

Eduard van der Enden

Monteur

Han Rust

Producent

Fons Rademakers

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

Nederland

Jaar

1961

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?