09 20 okt. '24
0985e9b7 29da 419b b38f cb13a83e337a

Robert Ellis Miller

Hawks

Editie 1988
107' - 1988 - Drama, Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Robert Ellis Miller Componist: John Cameron Met: Timothy Dalton, Anthony Edwards, Janet McTeer

Na de geslaagde zwarte komedie Reuben, Reuben, (zie elders) komt Robert Ellis Miller met een soortgelijke film aanzetten: Hawks. Was het vorige keer Torn Conti die de bloemen mocht ontvangen, dan is het ditmaal Timothy Dalton die een nummertje mag opvoeren. In een Londens hospitaal voor beenkankerpatiënten verblijven twee heren : Bancroft en Decker. Bancroft was eens een advokaat, Decker voetballer. Zij ontvangen bezoek van hun ouders. Ergens op een andere plaats vertelt Hazel dat zij zwanger is van een Hollandse zakenman. Decker droomt ervan nog één keer naar een Amsterdams bordeel te gaan en roept Bancrofts hulp in om uit het ziekenhuis te ontsnappen. De dood van een mede-patiënt doet hen besluiten de laatste maanden van hun leven de bloemen nog eens goed buiten te zetten en ervan te genieten. Zij stelen een ambulancewagen en rijden binnen op een bruiloft waar Bancrofts vriendin Carol net bruidsmeisje is. Maar Carol wil hem niet meer zien en zij druipen af. Met een ferry steken zij dan over naar Nederland waar zij Maureen en Hazel ontmoeten. Decker vertelt hen de waarheid over hun ziekte en zij brengen de nacht samen door. Na heel wat perikelen vertrekken de meisjes. Decker sterft in een hotel. Bancroft keert terug naar Engeland ...

Deze film balanceert gestadig op de grens tussen het komische en het pijnlijk-tragische. Er is een haast ononderbroken golfbeweging van het grappige naar het ernstige, het burleske naar het tragische. Net zoals in zijn vorige film manoeuvreert Miller handig doorheen de gevaren van dit genre en weet hij zijn personages en situaties voor ongeloofwaardigheid te behoeden. Daarbij bespeelt hij de geraffineerde psychologische kaart door de ziekste ook als de sterkste voor te stellen en de briljantste als de mismoedigste. De acteurs presteren goed al moet toegegeven worden dat Dalton het brio van Conti mist. Het best in deze film is Janet McTeer als de onhandige, onzelfzekere Hazel. Hawks is daarom een niet onaardige, onderhoudende film die net niet briljant genoeg is om een grote carrière te gaan maken. (vrij naar Variety, l .6 .1988 en Monthly Film Bulletin, Augustus 1988)

Image gallery

0985e9b7 29da 419b b38f cb13a83e337a
8daf74d1 dfbd 49ad 8e31 5d9446568f5d

Generiek

Regisseur

Robert Ellis Miller

Componist

John Cameron

Met

Timothy Dalton, Anthony Edwards, Janet McTeer

Scenario

Barry Gibb, David English, Roy Clarke

Cinematograaf

Douglas Milsome

Monteur

Malcolm Cooke

Producent

Steve Lanning, Keith Cavele

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?