09 20 okt. '24
7edcc0de 7119 4c17 8165 c61ede8bb422

Josefina Molina

Función de noche

Editie 1984
90' - 1981 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Josefina Molina Met: Lola Herrera, Daniel Dicenta, Natalia Dicenta
JOSEFINA MOLINA
Zij studeerde in 1969 af aan de Madrileense filmschool en verwezenlijkte sedertdien zeer veel voor de televisie. Als kineaste merkte men haar onder meer op met een van de sketchen uit CUENTOS EROTICOS. FUNCION DE LA NOCHE is voor haar de doorbraak op filmgebied, bekroond met een enorm succes in Spanje en met talrijke onderscheidingen.

Funcion de la Noche
Alhoewel deze film al een paar jaar oud is, is hij nog steeds een vaste verschijning op vele internationale filmfestivals. De film is in de eerste plaats voortreffelijk genoeg om representatief te zijn voor de Iberische topkwaliteit, maar het sukses is vooral toe te schrijven aan het feit dat hij afrekent met een typisch Spaans probleem: de macho­ mentaliteit, de mannelijke "fierheid". Een vrouwenfilm dus. FUNCION DE LA NOCHE speelt zich op twee fronten af: op de toneelplanken en in het ware leven. De protagonisten spelen zowel hun stuk als zichzelf: het zijn twee beroemde vedetten in Spanje. De affiche van Woody Aliens ANNIE HALL hangt dus helemaal niet toevallig in de loge van Lola Herrera. En het spreekt dus ook vanzelf dat FUNCION DE LA NOCHE zich afspeelt in het intellektueel-artistieke milieu, waardoor de film ook zeer verbaal is. Om die redenen is het des te verdienstelijker voor regisseuse Molina een frisse en spontane film te hebben afgeleverd. Door het onderwerp was niet alleen zij maar heel de Spaanse filmwereld aan een proefstuk toe. Zij werd uitstekend geholpen door de twee hoofdakteurs, voor wie de ervaring, ook zichzelf volledig bloot te geven, toch nog meer inspanning zal gevergd hebben dan een gewone fiktieve rol te spelen. Hun crescendo-gaande konfrontatie wordt slechts onderbroken door "toneelopvoeringen" maar hun duel is levensecht. FUNCION DE LA NOCHE is dus een uitdagende film, een unicum in de Spaanse produktie en vooral een schitterend voorbeeld van de veelzijdigheid en de vitaliteit van een cinematografie die boven de Pyreneeën nog steeds ondergewaardeerd wordt.
(Dirk De Meyer, vrij naar Pressbook) .

Image gallery

F4182430 b141 4d04 8fc4 8cc5f493d420
7edcc0de 7119 4c17 8165 c61ede8bb422

Generiek

Regisseur

Josefina Molina

Met

Lola Herrera, Daniel Dicenta, Natalia Dicenta

Scenario

Josefina Molina, José Sámano

Cinematograaf

Teo Escamilla

Monteur

Nieves Martín

Producent

José Sámano

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje

Scenario gebaseerd op

"Cinco Horas con Mario" (Miguel Delibes)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?