09 20 okt. '24
18590dc1 7550 46f0 8ebe c6b80e7f3b35

Busby Berkeley

For Me and My Gal

104' - 1942 - Oorlog, Romantisch, Muziek/Musical - Taal: Frans, Engels
Regisseur: Busby Berkeley Componist: Roger Edens Met: Judy Garland, George Murphy, Gene Kelly
Gene Kelly maakte als 30-jarige 'song and dance man' zijn filmdebuut aan de zijde van Judy Garland in deze voor Busby Berkeley atypische musical.
Hij speelt de rol van een egotistische maar talentvolle vaudeville-artiest die Judy Garland niet alleen tot zijn zang- en danspartner heeft gemaakt, maar die ook met haar wil trouwen. Ze gaan akkoord om pas te zullen trouwen als ze eerst opgetreden hebben in de Palace, het mekka van de vaudeville. Wanneer ze uiteindelijk de fel begeerde uitnodiging krijgen, wordt Kelly onder de wapens geroepen. Kelly vraagt zijn agent om uitstel te vragen. In het antwoord van de man ligt de relatie vervat waarop de hele verdere film steunt: "I got you into the Palace, but 1 ain't boeking the war", zinspelend op de metafoor waarbij de oorlog wordt verdeeld in verschillende 'theaters'. Eens Kelly zich opzettelijk heeft verwond om aan de dienst te ontkomen is de enige manier om zijn status terug te winnen optreden in het enige theater dat de Palace overtreft: het theater van de oorlog.
De film is naïef patriotisch en sentimenteel, maar Kelly is één en al vitaliteit: zijn glimlach kan beton doen smelten en hij en Garland vormen een magisch paar, vooral als ze de titelsong zingen. Onder de vele andere nummers is er ook het memorabele 'After You've Gone' van Judy Garland.

Image gallery

18590dc1 7550 46f0 8ebe c6b80e7f3b35
Eb9e6880 09ce 47d5 a9e8 8e408e898573

Generiek

Regisseur

Busby Berkeley

Componist

Roger Edens

Met

Judy Garland, George Murphy, Gene Kelly

Scenario

Richard Sherman, Fred F. Finklehoffe, Sid Silvers

Cinematograaf

William H. Daniels

Monteur

Ben Lewis

Producent

Arthur Freed

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"For Me and My Gal" (Richard Sherman)

Jaar

1942

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?