09 20 okt. '24
95981f64 af99 4d36 879d 99d25710e7c7

Paul Vecchiali

En haut des marches (At the Top of the Stairs)

92' - 1983 - Drama - Taal: Frans
Regisseur: Paul Vecchiali Componist: Roland Vincent Met: Françoise Lebrun, Danielle Darrieux, Hélène Surgère
PAUL VECCHIALI
Geboren op 28.4.1930 in Ajaccio. Wordt eerst ingenieur om daarna alle waters in de filmbizz te doorzwemmen: regisseur, scenarist, producent, monteur en distributeur. Vecchiali is een buitenbeentje in de Franse filmwereld. CHANGE PAS DE MAIN (1975) werd in België als pornofilm uitgebracht. Zijn overige films bleven meestal onuitgegeven bij ons. Vermelden we nog zijn vreemd pleidooi tegen de doodstraf LA MACHINE (1977), CORPS À COEUR (1979) en C'EST LA VIE (1980).

En Haut des Marches
18 jaar nadat "men" haar man op straat vermoord heeft, keert de nu 66-jarige Française naar Toulon weer Ze is naar haar stad teruggekeerd om door haar vroegere kennissen en familieleden gehoord te worden. Ze zoekt geen wraak, hoewel ze dat verwijt wel te horen zal krijgen. De film beschrijft de tocht vol herinneringen vanaf het station van Toulon tot aan de villa waar ze vroeger woonde.

EN HAUT DES MARCHES is een subtiele gevoelsfilm waarin de emotionele ontladingen niet melodramatisch of cliché beschreven worden maar waarin de cineast op een bijna documentaristische wijze peilt naar het hart van een vrouw. Een auto-biografische film? Misschien, of grotendeels zelfs Vecchiali heeft de film aan zijn moeder opgedragen en heeft vier jaar lang moeten knokken om de centen ervoor samen te krijgen. Maar ook een actricefilm: een schitterende comeback voor Danielle Darrieux die pathetiek en soberheid vermengt tot een portret van een pijnlijk door het lot getroffen vrouw van vlees en bloed. Het lot? Vecchiali beschrijft de officiële geschiedenis van Frankrijk tijdens WO-II op de klankband aan de hand van radiotoespraken van Philippe Pétain, Charles De Gaulle en twee admiraals (Darlan en Auboyneau). Deze officiële versie corrigeert hij door de bedenkingen van zijn hoofdpersonage. Een vrouw, een moeder, een echtgenote... in oorlog met de oorlog. Een zeer ongewone versie van "een vrouw tussen hond en wolf" is EN HAUT DES MARCHES alvast Vecchiali's meest voldragen film die baadt in een beklemmende gevoeligheid vaak in cerebraal-poëtische filmbeelden uitgedrukt.

Image gallery

Bb80f07b 8986 4dd1 8459 53c7bb2c0f53
95981f64 af99 4d36 879d 99d25710e7c7

Generiek

Regisseur

Paul Vecchiali

Componist

Roland Vincent

Met

Françoise Lebrun, Danielle Darrieux, Hélène Surgère

Scenario

Paul Vecchiali

Cinematograaf

Georges Strouvé

Monteur

Franck Mathieu, Charles Tible, Paul Vecchiali

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Zwitserland, Frankrijk

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?