09 20 okt. '24

Humberto Ríos

El tango es una historia

Editie 1984
58' - 1983 - Documentaire - Taal: Spaans
Regisseur: Humberto Ríos
HUMBERTO RIOS
Rios werd geboren in 1929. Hij studeerde Beeldende Kunst en Film. Sinds 1958 aktief als maker van films, waaronder FAENA ELOY, AL GRITO DE ESTE PUEBLO, ESTA VOZ ENTRE MUCHAS

El Tango es una Historia
Er werden in het verleden al talloze pogingen ondernomen om muziek en geschiedenis bijeen te brengen en om de ontwikkeling van een soort nationale muziek te zien als een weerspiegeling van de politieke en historische strubbelingen die deze muziek heeft doorstaan. Dat is wat de Mexicaan Humberto Rios in zijn film over de tango heeft willen doen. Naar aanleiding van een tangofeest in Mexico-stad, zomer 1980, waarop de meest bekende Argentijnse ballingen van het ogenblik optraden, heeft hij getracht de tango te schetsen als uiting van de Argentijnse ziel. Centraal plaatst hij drie grote namen, die elk een facet van de tango vertegenwoordigen: Osvaldo Pugliese, de oude meester, roept rustiger tijden in de Argentijnse geschiedenis op; Astor Piazzolla, die aan de tango een reeks nieuwe ideeën en muzikale frasen toevoegde en als een vernieuwer beschouwd wordt en zangeres Susana Rinaldi als symbool van de machtige stem van het protest die uit deze muziek spreekt. Dit alles wordt filmisch verder uitgediept met archiefbeelden uit de Argentijnse recente geschiedenis. In deze kontekst is deze zienswijze echter niet helemaal overtuigend. De onmiddellijke werking van de film in 1983, toen de militairen nog aan de macht waren, is, na de recente verkiezingen, een beetje afgezwakt. Maar de film haalt zijn grootste kracht toch uit de muziek en legt dan ook terecht dààr zijn nadrukken.

Generiek

Regisseur

Humberto Ríos

Scenario

Humberto Ríos

Cinematograaf

Miguel Ehrenberg

Monteur

Ricardo Moura

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Mexico

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?