699f7188 919f 4f5e 9d24 47bb7f966754

Eduard Grecner

Dragon's Return (Drak sa vracia)

Regisseur Eduard Grecner Met Radovan Lukavský, Gustáv Valach, Emília Vásáryová
Editie 2024
85' - 1968 - Drama - Taal: Tsjechisch, Slovaaks
Dragon's Return geldt als een crimineel ondergewaardeerd meesterwerk van de Slowaakse cinema. In samenwerking met het Slowaaks Filminstituut wordt dit spectaculaire drama tijdens VIDEODROOM 2024 gepresenteerd met een gloednieuwe soundtrack geschreven en live uitgevoerd door avant-garde componist-gitarist Oren Ambarchi.
15
dinsdag oktober
20:00 Vooruit-Theaterzaal

Over de film
Wanneer een vreemde man - bijgenaamd 'Dragon' - onverwacht terugkeert naar het dorp dat hem jaren eerder verstootte, zet dit een reeks dramatische gebeurtenissen in gang die niemand onberoerd laat. De film, die zich afspeelt in een tijd en plaats die niet duidelijk zijn gedefinieerd (is het middeleeuws, hedendaags of is het een soort dystopie?), barst van indringende beelden.

Dragon's Return verweeft zelfs de rustigste scènes met een ongemakkelijk gevoel van bijna apocalyptische dreiging, en de Slowaakse berglandschappen met een zweem van soms spirituele verwondering.

Deze oude tragedie legt via de cinematografie van Vincent Rosinec, die liever focust op de textuur van objecten dan op dramatische situaties, de nadruk op het visuele en het extra-verbale en geeft de voorkeur aan zwart-witsymboliek boven realisme. Regisseur Eduard Grečner benadert zijn personages en omgeving op een afstandelijke manier, niet objectief maar juist bewust vervormend en stilerende. In Grečners interpretatie staat de terugkeer van Dragon symbool voor tijdloze eenzaamheid, waar "de hel andere mensen is".

Ondanks dat de film zich afspeelt in fel licht, is de sfeer onderdrukkend en beklemmend. Dragon's Return is bijna een Slowaakse western, een hypnotisch en meditatief sprookje dat zich kan meten met het beste werk van Béla Tarr, Werner Herzog en Andrej Tarkovsky. Grečners romanverfilming verscheen in 1967, net vóór de Sovjetinvasie een einde maakte aan de formele experimenten die zo bloeiden in de Slowaakse cinema. Door de moeilijke politieke situatie na de Praagse Lente werd de film niet buiten de grenzen verspreid en bereikte daardoor niet het wereldwijde publiek dat hij ongetwijfeld verdiende.

Pas in 2015 toen Second Run de film op blu-ray uitbracht, kregen westerse kijkers eindelijk de kans om Grečners unieke meesterwerk te zien.

"Een ballade over liefde, haat en het vinden van een uitweg uit eenzaamheid. Folklore ontmoet avant-garde in een oud drama, een verhaal over de teruggetrokken pottenbakker Martin, bijgenaamd de Dragon, die door bijgelovige dorpsbewoners wordt gezien als de oorsprong van alle kwaad. Ze hebben hem zijn liefde, huis en vrijheid afgenomen. Jaren later keert Dragon terug naar zijn geboortedorp om het verleden te verwerken, maar de kloof blijft onoverkomelijk." - Rastislav Steranka, Slowaaks Filminstituut

Over Oren Ambarchi & Fedrik Rasen
De muziek van Oren Ambarchi combineert moderne elektronica, minimalisme en creëert unieke klanklandschappen waarin delicate texturen samensmelten met diepe bastonen. Sinds de late jaren '90 zijn Ambarchi's gitaarexperimenten geëvolueerd tot een breed scala aan instrumenten. Albums zoals Grapes From the Estate tonen zijn gebruik van glasharmonica, strijkers, bellen en meer, waarbij etherische maar krachtige composities worden gecreëerd.

Ambarchi heeft samengewerkt met diverse artiesten, waaronder Fennesz, Sun 0))), John Zorn en Merzbow. Hij heeft talrijke opnames uitgebracht op labels zoals Touch, Editions Mego en Tzadik. Zijn trio met Keiji Haino en Jim O'Rourke treedt jaarlijks op in Tokio, met veel shows die zijn uitgebracht op zijn label, dat meer dan negentig releases heeft.

Voor de soundtrack van Dragon's Return wordt Ambarchi vergezeld door Fredrik Rasten op twaalfsnarige gitaar. Rasten, gevestigd in Oslo en Berlijn, verkent rechtvaardige intonatie en klankfenomenen, waarbij hij real-time herstemming, vocale kleuringen en voorbereidingen gebruikt om rijke, resonante harmonieën te creëren.

Image gallery

E93633d6 5dbc 4eb3 b4f1 7b2165afaef5
806bb8a7 0d20 4a7f 8665 8a6c546ce0df
699f7188 919f 4f5e 9d24 47bb7f966754

Generiek

Regisseur

Eduard Grecner

Met

Radovan Lukavský, Gustáv Valach, Emília Vásáryová

Scenario

Eduard Grecner

Cinematograaf

Vincent Rosinec

Monteur

Bedrich Voderka

Meer informatie

Taal

Tsjechisch, Slovaaks

Productielanden

Tsjecho-Slowakije

Scenario gebaseerd op

"Drak sa vracia" (Dobroslav Chrobak)

Jaar

1968