09 20 okt. '24
Fc882773 0cea 42c4 8d18 14744a182094

Reinhard Hauff

Die Verrohung des Franz Blum (The Brutalization of Franz Blum)

Editie 1977
104' - 1974 - Misdaad, Drama - Taal: Duits
Regisseur: Reinhard Hauff Componist: Michael J. Lewis Met: Burkhard Driest, Jürgen Prochnow, Fritz Hollenbeck
Van de negen films die de 35-jarige Rainhard Hauff tot op heden verwezenlijkte, kregen we in België slechts een te zien "Mathias Kneissl" een Duitse "Bonnie and Clyde". Met zijn nieuwe film DIE VERROHUNG DES FRANZ BLUM kende hij in Duitsland een groot sukses. Voor het scenario deed hij een beroep op de ex-bankrover Burkhard Briest, die de jaren die hij achter de tralies doorbracht, gebruikte als inspiratie. In hun film tonen ze het leven in de gevangenis, wat reeds het onderwerp was van tientallen films, maar ontdaan van de valse sociale realiteit. Korruptie van de bewakers, het gespannen onderling bestaan van de gevangenen, folteringen van medegevangenen, oogluikend toegestaan door de bewakingsdienst, in één woord, de dagelijkse strijd tot overleving, vormen de hoofdtoon van deze eerder pessimistische prent, die niet beschuldigt, maar enkel observeert, om het mee te delen aan de wereld. (uit "Film International A'pen '75")

De kineast hangt een pessimistisch beeld op van een wereld, waarin iedereen verdorven, boosaardig of zwak is. In gevangenissen wordt schijnbaar alleen gevochten, iedereen wordt seksueel aangerand en medegevangenen denken slechts aan mishandelen. Om te overleven moet men slechter zijn dan de anderen ... Paradoxaal genoeg plaatst Hauffs pessimisme over de menselijke natuur hem nauwelijks aan de zijde van hen, die beweren dat geïnterneerden slechts kunnen geholpen worden door meer discipline en meer repressieve gevangeniswetten. (uit "Knack")

Er zit een aanklacht in de film. Het gaat om bepaalde machtsstrukturen die zich ook in een cellengemeenschap kunnen vormen, waaraan het individu zich heeft te onderwerpen of anders geen deel van leven meer kan hebben. In de film komt een gevangene daartegen in verzet. Hij knokt zich vrij, en bevecht een leiderspositie in een korrupt systeem dat hij naar zijn hand weet te zetten. Zo goed speelt hij zijn rol dat hij "wegens goed gedrag" opvalt en op zekere dag als geslaagde reklassant voortijdig in vrijheid wordt gesteld. De man is dan wel zo verloederd, dat hij in een eveneens korrupte maatschappij een schitterende toekomst tegemoet gaat. (uit "De Volkskrant")

Image gallery

Bd26f019 e344 4085 aeb5 19b825d25b0b
Fc882773 0cea 42c4 8d18 14744a182094

Generiek

Regisseur

Reinhard Hauff

Componist

Michael J. Lewis

Met

Burkhard Driest, Jürgen Prochnow, Fritz Hollenbeck

Scenario

Burkhard Driest

Cinematograaf

W.P. Hassenstein

Monteur

Jane Seitz

Producent

Gunther Witte

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1974

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?