09 20 okt. '24
9decb496 95ff 49f3 9281 5a492772d7ff

Jean-Luc Godard

Détective

95' - 1985 - Misdaad, Drama, Komedie - Taal: Italiaans, Frans, Engels
Regisseur: Jean-Luc Godard Met: Laurent Terzieff, Aurelle Doazan, Jean-Pierre Léaud

Détective is een aangename verrassing. Na Prénom Carmen en Je vous salue, Marie heeft Godard zich opnieuw weten te vernieuwen, zonder dat de continuïteit ten opzichte van vorige films wordt losgelaten. Ditmaal is het een film met bekende acteurs en ook met een verhaal, dat veeleer gesuggereerd wordt dan verteld. Dat kan omdat het verhaal al in vele varianten bekend is: twee mannen en een vrouw, een liefdesgeschiedenis, een bokswedstrijd, de maffia, zoals de synopsis luidt. De hoofdpersoon zoekt de oplossing voor het mysterie van een twee jaar eerder gepleegde moord in exemplaren van boeken uit de zg. 'Série noire.'

Het is alsof Godard steeds meer oogst van de experimenten die hij in de jaren zestig en zeventig heeft uitgevoerd. De thema's die hem steeds zijn blijven obsederen (geld, sex en macht) weet hij langzamerhand op steeds concretere wijze gestalte te geven, zonder zijn beelden in een ironiserend commentaar onder te dompelen. De taal en de film worden steeds meer en meer brokken speelgoed, die door Godard met humor en tegelijk ook met analytische precisie en ernst worden gedemonteerd en tot nieuwe wonderlijke constructies omgebouwd.

In een periode waarin de film definitief afscheid lijkt te hebben genomen van de avant garde uit de jaren zestig en opnieuw de verhalende vorm als bijna exclusief medium lijkt te hebben geherwaardeerd, is het nog steeds Godard die niet alleen ook het verhaal herontdekt, maar die tegelijk alle mogelijkheden en dimensies ervan onderzoekt.

(J. Simons in De Groene Amsterdammer, 15.5.1985)

Jean Luc Godard is nog steeds een van de meest controversiële filmmakers die Frankrijk heeft voortgebracht. Tot zijn 'klassiekers' behoren: A Bout de Souffle (1959), Le Mépris (1963), Pierrot Le Fou (1964), La Chinoise (1967). We vermelden nog: Sauve qui peut (La Vie) (1980) en Passion (1982).

Image gallery

9decb496 95ff 49f3 9281 5a492772d7ff
B164bbbb f0b6 4c0f 9585 c9bd32e81afe

Generiek

Regisseur

Jean-Luc Godard

Met

Laurent Terzieff, Aurelle Doazan, Jean-Pierre Léaud

Scenario

Jean-Luc Godard, Alain Sarde, Philippe Setbon

Cinematograaf

Bruno Nuytten

Monteur

Marilyne Dubreuil

Producent

Christine Gozlan, Alain Sarde

Niet-originele muziek

Frédéric Chopin, Arthur Honegger, Franz Liszt, Franz Schubert

Meer informatie

Taal

Italiaans, Frans, Engels

Productielanden

Zwitserland, Frankrijk

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?