09 20 okt. '24
A144033d 2b50 46c8 aa01 021d290cd609

Dieter Schidor

Der Bauer von Babylon - Rainer Werner Fassbinder dreht Querelle (The Wizard of Babylon)

Editie 1983
83' - 1982 - Documentaire - Taal: Duits, Engels
Regisseur: Dieter Schidor Componist: Peer Raben Met: Rainer Werner Fassbinder, Klaus Löwitsch, Brad Davis
DIETER SCHIDOR
Schidor is ook de producent van QUERELLE en was een vriend van Fassbinder. Schidor had voordien een zekere bekendheid als acteur en dit vanaf 1971. Fel opgemerkt werd hij in George Moorse's SCHATTENREITER en ICH WILL DOCH NUR, DAS IHR MICH LIEBT (allebei vroeger vertoond tijdens het Filmgebeuren). Dieter Schidor (in '49 in Braunschweig geboren) produceert momenteel Paul Morrissey's nieuwste BABY STREET.

Der Bauer von Babylon
DER BAUER VON BABYLON - FASSBINDER FILMT QUERELLE is een documentaire over het vorig jaar overleden wonderkind van de Duitse film R.W. Fassbinder (aan wie wij tijdens het vorige Filmgebeuren een hommage gericht hebben met een viertal voor België onuitgegeven films, met toen toch wel die pijnlijke herinnering dat Fassbinder nog alive and kicking was toen we die reeks oudere films al geprogrammeerd hadden...). Zoals de titel al aanwijst, gaat het hier om een document dat door de producent van QUERELLE, Dieter Schidor, opgevat was als een no-nonsense film over een hyper-actief cineast die zich in 1982 tot doel had gesteld in één jaar tijd drie films af te werken die in première zouden gaan op de belangrijkste festivals: Berlijn, Cannes en Venetië. Die gok of weddingschap is niet doorgegaan. DIE SEHNSUCHT DER VERONICA VOSS en QUERELLE werden gemaakt. De derde film achteraf misschien ook: deze DER BAUER VON BABYLON waarover de meningen erg uiteenlopend zijn. Bepaalde critici noemden·het pure lijkenpikkerij. De bron van woede was vooral een 12 minutenlang durend interview met Fassbinder dat integraal in de film werd opgenomen, maar dat slechts enkele uren voor de dood van Fassbinder werd gemaakt.

Douglas Sirk daarentegen (en hoewel dat natuurlijk geen onverdachte bron is, maar toch vast en zeker een eerlijke!) noemde DER BAUER VON BABYLON "meer dan een gewone documentaire, een echte film zelfs, die mijn hart verwarmde"! Het is een brok pellicule waarop je een kunstenaar aan het werk ziet die helemaal verteerd wordt door zijn werk en de kunstmatige wereld die hij voor zichzelf creëerde. DER BAUER VON BABYLON is helemaal niet een opportunistische promoreel voor een schandaalfilm die QUERELLE helaas geworden is.

Naast Fassbinder bevat DER BAUER VON BABYLON ook nog een trits openhartige gesprekken met Jeanne Moreau, Brad Davis, Franco Nero en Burkhard Driest. Samen met de poëtische commentaar van de Duitse dichter Wolf Wondratschek (Fassbinder zelf had geïnsisteerd dat hij de commentaar zou schrijven) vormt deze film een complex, vaak schokkend en veelzijdig portret van het ongrijpbare genie dat Fassbinder toch was. Een superstar-regisseur die enerzijds wel ijdel genoeg was om te dromen dat hij ooit op de cover van Time Magazine zou vereeuwigd worden, terwijl hij anderzijds helemaal kon opgaan en verdwijnen in het creatieve produktieproces van een film. Of in de anonimiteit, zoals volgende anekdote bewijst. Op een dag liep Fassbinder in de N.Y-se “Village”. Een man houdt 'm tegen en zegt dat hij verdomd goed op Fassbinder lijkt. Waarop Fassbinder replikeert: "He's much too famous" (hij is veel te beroemd). Die zou hier nooit op straat lopen…

Image gallery

A144033d 2b50 46c8 aa01 021d290cd609
8f86c28d 1cce 42d1 aee9 9ddb85da7112

Generiek

Regisseur

Dieter Schidor

Componist

Peer Raben

Met

Rainer Werner Fassbinder, Klaus Löwitsch, Brad Davis

Scenario

Dieter Schidor, Wolf Wondratschek

Cinematograaf

Carl-Friedrich Koschnick, Rainer Lanuschny

Monteur

Rice Renz

Producent

Dieter Schidor

Meer informatie

Taal

Duits, Engels

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?