2b30e1b8 aae1 4b04 beda a50972f114e5

Carsten Brandt

Demoner (Demons)

Regisseur Carsten Brandt Componist Federico Mompou Met Ewa Fröling, Björn Granath, Lars Green
Editie 1987
127' - 1986 - Drama - Taal: Engels, Zweeds
Katarina en Frank zijn de hoofdpersonages in dit drama van een modern huwelijk. Ze hebben geen kinderen en na 10 jaar is hun relatie verworden tot een echtelijke danse macabre, die gepaard gaat met psychische en fysische terreur.
Een toestand die op springen staat, klaar om over te gaan in een soort verrukkelijke wanhoop, een puur bijna devoot verlangen naar wederzijdse verstandhouding. Kata­rina en Frank zijn aan elkaar gehecht als dag en nacht, ze zijn mekaars be­stemming.
De moeder van Frank is onlangs gestorven en de urne met haar as wordt de volgende dag begraven. Frank verwacht zijn broer en schoonzus in de avond, maar ze bellen af. Liever dan de avond met elkaar door te brengen, nodigen Frank en Katarina het jonge koppel van een verdieping lager uit op een drink. Jenna en Thomas, die jonge buren, hebben 2 kleine kinderen. Jenna die voor de kinderen zorgt is sinds enkele jaren niet zo vaak meer het huis uitge­weest en heeft duidelijk een nood aan menselijk kontakt buiten haar eigen ge­zinnetje. De lange nacht die volgt slingert het viertal doorheen een levensgevaarlijke nachtmerrie van hevige emoties . Ze ver­wijten elkaar meedogenloos van alles. Ze vernederen elkaar zoals ze zichzelf ver­lagen. Als de morgen aanbreekt zijn ze uiteindelijk bereid om op te stappen uit de duisternis en misschien wel een « op­lossing» uit te proberen, een pijnlijke oplossing. Ook al is de humor in Demonen morbied, hij werkt als katalysator voor het verder doordringen tot de inwendige lagen van de «onmenselijheid » van mannen en vrouwen in de sexualitiet. Als scenarist en regisseur is Carsten Brandt erin geslaagd het beste en grilligste in het werk van Strindberg, Bergmans Scènes uit een hu­welijk en Albee 's Wie is bang voor Virginia Woolf te verenigen. Carsten Brandt dient de zerpe marinade echter op met tal van komische verademingen. Een uitzonderlijk beheerste regie met filmische spitsvondig­heden maakt van Demonen meer dan een verfilmd toneelstuk. Voortreffelijk intens acteerwerk wordt geleverd door het viertal dat opgesloten zit in een klaustrofobische atmosfeer. Een merkwaardige, sinistere autopsie van het huwelijk. (vrij naar persmap)Katarina en Frank zijn de hoofdpersonages in dit drama van een modern huwelijk. Ze hebben geen kinderen en na 10 jaar is hun relatie verworden tot een echtelijke danse macabre, die gepaard gaat met psychische en fysische terreur.
Een toestand die op springen staat, klaar om over te gaan in een soort verrukkelijke wanhoop, een puur bijna devoot verlangen naar wederzijdse verstandhouding. Kata­rina en Frank zijn aan elkaar gehecht als dag en nacht, ze zijn mekaars be­stemming.
De moeder van Frank is onlangs gestorven en de urne met haar as wordt de volgende dag begraven. Frank verwacht zijn broer en schoonzus in de avond, maar ze bellen af. Liever dan de avond met elkaar door te brengen, nodigen Frank en Katarina het jonge koppel van een verdieping lager uit op een drink. Jenna en Thomas, die jonge buren, hebben 2 kleine kinderen. Jenna die voor de kinderen zorgt is sinds enkele jaren niet zo vaak meer het huis uitge­weest en heeft duidelijk een nood aan menselijk kontakt buiten haar eigen ge­zinnetje. De lange nacht die volgt slingert het viertal doorheen een levensgevaarlijke nachtmerrie van hevige emoties . Ze ver­wijten elkaar meedogenloos van alles. Ze vernederen elkaar zoals ze zichzelf ver­lagen. Als de morgen aanbreekt zijn ze uiteindelijk bereid om op te stappen uit de duisternis en misschien wel een « op­lossing» uit te proberen, een pijnlijke oplossing. Ook al is de humor in Demonen morbied, hij werkt als katalysator voor het verder doordringen tot de inwendige lagen van de «onmenselijheid » van mannen en vrouwen in de sexualitiet. Als scenarist en regisseur is Carsten Brandt erin geslaagd het beste en grilligste in het werk van Strindberg, Bergmans Scènes uit een hu­welijk en Albee 's Wie is bang voor Virginia Woolf te verenigen. Carsten Brandt dient de zerpe marinade echter op met tal van komische verademingen. Een uitzonderlijk beheerste regie met filmische spitsvondig­heden maakt van Demonen meer dan een verfilmd toneelstuk. Voortreffelijk intens acteerwerk wordt geleverd door het viertal dat opgesloten zit in een klaustrofobische atmosfeer. Een merkwaardige, sinistere autopsie van het huwelijk. (vrij naar persmap)Image gallery

Aaf42242 5bbd 4b35 a415 8a1c361c64a4
2b30e1b8 aae1 4b04 beda a50972f114e5

Generiek

Regisseur

Carsten Brandt

Componist

Federico Mompou

Met

Ewa Fröling, Björn Granath, Lars Green

Cinematograaf

Göran Nilsson

Monteur

Kasper Schyberg, Lars Hagström

Producent

Bo Jonsson

Meer informatie

Taal

Engels, Zweeds

Productielanden

Zweden

Scenario gebaseerd op

"Demoner" (Lars Norén)

Jaar

1986