09 20 okt. '24
Eaf6c9f7 c13c 4555 98a6 103d0b7f903d

Ota Koval

De Inktvlek (Kanka do pohádky)

Editie 1982
70' - 1981 - Fantasy, Familiefilm - Taal: Tsjechisch
Regisseur: Ota Koval Componist: Stepán Lucký Met: Zaneta Fuchsová, David Rydl, Lukás Bech

Vendulka, acht jaren oud, komt terug van school. Thuis vindt ze een lijst door haar vader opgesteld, van al hetgeen ze moet doen, en ook een verjaardagsgeschenk: een mooi kinderboek geïllustreerd door Josef Lada, een gekend Tsjechisch schilder. Onder de handtekening van de artiest bevindt zich een inktvlek. Vendulka tracht deze weg te vegen. Tot haar grote verbazing verdwijnt de gom van zodra ze in contact komt met de inktvlek. Nieuwsgierig onderzoekt Vendulka de inktvlek van naderbij en zet zich erop. Plots verdwijnt ze uit de kamer en komt toe in het atelier van de schilder. Ze hoort haar broer Ondra nog roepen dat ze zou terugkomen en dat doet ze doorheen de inktvlek. Weldra ontdekt Ondra dat er iets raars gebeurt met het boek. Vendulka vertelt hem de waarheid en beiden gaan ze het boek in.

Ze bemerken dat ze een illustratie tot leven kunnen brengen door het aan te raken. Vendulka experimenteert dat uit op verschillende dierenafbeeldingen en stelt, tot haar verbazing, vast dat de wezens uit de sprookjes kunnen spreken. De inktvlek wordt voor de kinderen een bron van talrijke fantastische ervaringen maar ook van verwikkelingen met hun families. Op een dag overtuigt Vendulka haar ouders haar mee te nemen naar een tentoonstelling van de schilder Josef Lada. In een van de uitstalramen ziet ze hetzelfde boek als het hare liggen. Op dat boek bevindt zich ook een inktvlek. Vendulka zal het aan een van haar kameraden schenken, opdat hij ook dit wonderbaar avontuur zou beleven.

Image gallery

Eaf6c9f7 c13c 4555 98a6 103d0b7f903d

Generiek

Regisseur

Ota Koval

Componist

Stepán Lucký

Met

Zaneta Fuchsová, David Rydl, Lukás Bech

Scenario

Ota Koval, Jirí Melísek, Milan Pavlík

Cinematograaf

Ivan Slapeta

Monteur

Zdenek Stehlík

Meer informatie

Taal

Tsjechisch

Productielanden

Tsjecho-Slowakije

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?