09 20 okt. '24
73b75f68 9a0d 42cd bf32 82ff72363b30

Walter Hill

Crossroads

99' - 1986 - Mysterie, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Walter Hill Componist: Ry Cooder Met: Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz, Joe Morton

Sinds Paris, Texas is de naam Ry Cooder, al jaren bekend bij kenners, nu wel definitief doorgebroken bij een groter publiek, en de filmbusiness heeft dat goed begrepen. De soundtrack-componist van The Long Riders bracht sinds zijn Wendersfilm ook al muziek voor Louis Malies Alamo Bay en nu circuleren twee soundtracks: Blue City en Crossroads. Crossroads is een bluesfilm. Hoofdfiguur is de jonge Eugene Martone (vertolkt door "Karate Kid" - Ralph Macchio), een wonderkind op de gitaar. Hij komt op de befaamde Juilliard School of Music, waar hij beschouwd wordt als een van de meest belovende gitaristen voor de komende generatie. Maar ondanks zijn talent voor de klassieke gitaar blijft Eugene toch dromen van Amerika's muzikale erfgoed. Zijn leermeesters waarschuwen hem dat je geen twee heren kunt dienen en dat hij zijn talenten zal verspillen door blues te spelen. Voor Eugene leeft echter alleen nog de idee dat de blues hem als musicus ten volle tot ontplooiing zal brengen. Hij begint dan een zoektocht die hem bij oude meesters van de blues zal brengen, en verder ook op de legendarische "crossroads" in het hartje van de Mississippi-delta, waar volgens de legende ambitieuze jonge muzikanten een pakt met de duivel kunnen sluiten ter verzekering van roem en fortuin.
Onnodig te zeggen dat Crossroads een film vol muziek is, die de hand van de veelzijdige regisseur Walter Hill, thuis in vele genres en telkens bij de besten, verraadt. Zelfs hier, een film over een soort leerling-leraar-relatie (Ralph Macchio maakt daar misschien nog zijn specialiteit van), slaagt Hill erin alle clichés van het genre, zonder hen echt te omzeilen, te vermijden door een originele aanpak. (persmap)

Walter Hill debuteerde in 1975 met Hard Times, een film over een straatbokser. Zijn doorbraak kwam er met The Driver (1979). The Warriors (1980) werd een omstreden film. Volgden The Long Riders, Southern Comfort, 48 Hrs en Streets of Fire.

Image gallery

69dbd44d c911 490a bdb6 dfb268192f51
73b75f68 9a0d 42cd bf32 82ff72363b30

Generiek

Regisseur

Walter Hill

Componist

Ry Cooder

Met

Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz, Joe Morton

Scenario

John Fusco

Cinematograaf

John Bailey

Monteur

Freeman A. Davies

Producent

Mark Carliner

Productiebedrijven

Columbia Pictures

Distributeur

Columbia Tristar Pictures (BE)

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?