09 20 okt. '24
7deeba56 05f6 4002 bd6d de978743bd7a

Barbara Trent

Cover Up: Behind the Iran Contra Affair

Editie 1989
72' - 1988 - Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Barbara Trent Met: Elizabeth Montgomery
Dat de Amerikanen er soms nogal vreemde opvattingen op nahouden over 'vrijheid' en 'democratie', en vooral dat zij hun toevlucht al eens nemen tot bijzonder bedenkelijke manieren om die twee voor hen zo heilige waarden voor alle gevaren te behoeden is genoegzaam bekend. Hun betrokkenheid bij talloze rechtse staatsgrepen, hun steun aan dubieuze regimes en ook de manier waarop binnenlandse problemen worden aangepakt staan al eens in schril contrast met het imago van voorvechter van mensenrechten en behoeder van de mensheid.
In de jaren '70 werd Amerika geschokt door de Watergate-zaak, toen bleek dat de Republikeinen diepgaand geknoeid hadden met het verkiezingssysteem. Het kostte Nixon zijn carrière. Groot was de verontwaardiging bij vele niet-Amerikanen toen de Iran-Contra zaak, die veel vèrreikender is dan Watergate en moreel beslist van een nog veel lager allooi, uiteindelijk niet eens Reagan het hoofd kostte, erger nog, dat een andere hoofdschuldige, Bush, nog verkozen werd tot president ook.
'Cover Up' geeft een verontrustend overzicht van de hele historiek en brengt aan het licht dat de 'secret administration' van 'the great communicator' al veel langer met Khomeiny konkelde dan algemeen vermoed werd. Barbara Trent werkt met niet eerder gepubliceerd opnamemateriaal van het onderzoek van het Congres en ging op interview met voormalige medewerkers van het Witte Huis. De onthullingen die hier gedaan worden doen je van de ene verbazing in de andere vallen en de film slaagt er dan ook in een gepast gevoel van morele verontwaardiging op te roepen. De release van de film heeft echter geen invloed mogen hebben op de verkiezing van de huidige president. 'The world's leading nation' zou beter eens in eigen hart kijken in plaats van vaderlijk te oordelen of het Oostblok nu op de 'juiste weg' is. (wp)

Image gallery

A602ee34 3fc1 4834 be79 0c68e205a452
7deeba56 05f6 4002 bd6d de978743bd7a

Generiek

Regisseur

Barbara Trent

Met

Elizabeth Montgomery

Scenario

Eve Goldberg

Cinematograaf

Gary Meyer

Monteur

David Kasper, Eve Goldberg

Niet-originele muziek

Richard Elliot, Ruben Blades, Pink Floyd, Lou Reed

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?