09 20 okt. '24
33969c2e 4987 4724 9194 f8e142741db0

Don Siegel

Charley Varrick

111' - 1973 - Misdaad, Actie, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Don Siegel Componist: Lalo Schifrin Met: Walter Matthau, Joe Don Baker, Felicia Farr

Het begin van Don Siegels jongste film Kill Charley Varrick roept herinneringen op aan John Hustons Fat City.

Leider is Charley Varrick van stuntvlieger gedegradeerd tot iemand die met zijn gammel vliegtuigje de oogsten met insektendodende middelen besproeit, Zijn vennoot heet Harman Sullivan en met zijn tweetjes hebben zijn een lonende bijverdienste. Zij plunderen kleine banken. Tot hun grote verbazing ontdekken zij dat ze in Tres Cruces niet minder dan 750.000 dollar bijeenraapten. Charley is in tegenstelling tot Sullivan dodelijk ongerust. Hij vermoed dat het geld van de mafia afkomstig is en dat de enige manier om zijn hachje te redden is de buit terug te bezorgen. Zijn vermoeden blijkt juist. Direkteur-generaal en maffialeider Maynard Boyle stuurt zijn luitenant en killer Moley op de rovers af.

Charley Varrick is qua scenario ingenieus in elkaar gestoken. Maar naar ons gevoel ervaart men in Don Siegels jongste werk meer de geheimzinnige alomtegenwoordige en alles opslorpende macht van de maffia dan in tien Godfathers bij elkaar. Zodanig dat Varricks strijd tegen de mensenetende parasiet heroische dimensies krijgt. De in het gegeven ingebouwde spanning wordt gerelativeerd door de humor.

Als de aandacht niet zozeer naar de dialoog gaat wordt die opgeslorpt door de aktie zelf. Over de vlotheid daarvan kan niets dan lof worden verteld. Bovendien is ze soms zeer spectakulair. In dit verband denke men aan de overval, de vlucht met Nadine (Varricks vrouw) aan het stuur, en vooral het duel tussen Molly met zijn auto en Charley met zijn vliegtuig. Deze laatste verdient een plaats in een filmbloemlezing.

Op zich waren er in de Bond-films zelfs al spektakulaire dingen te zien. Maar het waren louter bravourestukjes waarin de ene stuntman het opnam tegen de andere. In Charley Varrick zijn de auto en het vliegtuig slechts toevallig gebruiksvoorwerpen. Ze zijn eerder een verlengstuk van de mensen die ze gebruiken en een strijd op leven en dood leveren. Niet zonder ironie konstateert men dat de kleine man Varrick een vliegtuig ter beschikking heeft terwijl mafia Molly het moet stellen
met een doodgewone wagen.
Walter Matthau vertolkt de rol van Varrick gewoon meesterlijk. (Raf)

Image gallery

33969c2e 4987 4724 9194 f8e142741db0
176349e5 4a8d 4601 b904 7726058e20a9

Generiek

Regisseur

Don Siegel

Componist

Lalo Schifrin

Met

Walter Matthau, Joe Don Baker, Felicia Farr

Scenario

Howard Rodman, Dean Riesner

Cinematograaf

Michael C. Butler

Monteur

Frank Morriss

Producent

Don Siegel

Productiebedrijven

Universal Pictures USA

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Looters" (John Reese)

Jaar

1973

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?