09 20 okt. '24
5acca627 2b0b 4276 9189 a89566f67bbe

Rabindra Dharmaraj

Chakra

Editie 1983
140' - 1981 - Actie - Taal: Hindi
Regisseur: Rabindra Dharmaraj Componist: Hridaynath Mangeshkar Met: Savita Bajaj, Arun Bakshi, Suresh Bhagwat
RABINDRA DHARMARAJ
Draaide op 33-jarige leeftijd deze CHAKRA. Werd kort daarop ziek en stierf. Hij studeerde letteren en geschiedenis aan St. Stephen's Colle+ge. Werd journalist en oorlogscorrespondent in Vietnam. Nadien werkte hij mee aan de radio en monteerde teaterstukken in Delhi. In Bombay werkte hij mee aan films van Shyam Benegal waarna hij film ging studeren in LA., New York (o.l.v. Gene Youngblood, auteur van "Expanded Cinema") en aan de Canadian Filmboard. Huwde Meera Dewan (van wie wij een film, GIFT OF LOVE, vertonen in een selectie Indische kortfilms bekroond in Oberhausen).

Chakra
Anno 1981 liep CHAKRA. samen met ALBERT PINTO KO GUSSA KYOON AATA (Waarom Albert Pinto zich boos maakt) van Saeed Mirza in de Quinzaine te Cannes. Dharmaraj Rabindra, de auteur van CHAKRA was toen net overleden maar zijn collega Mirza was toen woordvoerder van de nieuwe en zeer jonge (prille dertigers) Indiase kineasten (het volgende jaar verscheen DAKHAL toen al de derde film van Goetam Ghose in Cannes, ook aangekondigd tijdens het vorig filmgebeuren maar wegens onbeschikbaarheid van de kopij vervangen door een film van Mrinal Sen dit jaar zullen er geen problemen zijn met deze film, daar de kopij reeds aanvang september in België arriveerde!) die in het voetspoor van Mrinal Sen vooral (S. Ray ligt hen minder) de Indiase realiteit willen benaderen op een sociaal-artistieke wijze.

CHAKRA beschrijft in een (Indische) neo-realistische stijl het pijnlijke en uitzichtloze bestaan van de bewoners van een sloppenwijk aan de rand van Bombay. Exotisme en romantiek uit het illustere voorbeeld DODES'KADEN van Kurosawa werden door de 33-jarige kineast Dharmaraj vervangen door een maturalistische en grauwe kijk op de levenswijze van deze marginalen. De overlevingsstrijd maakt solidariteit en revolte uitgesloten. Enkel misdaad tiert welig in dit milieu. Dharmaraj neemt geen blad voor de mond: ongewenste babies worden gewoon op de vuilnishopen gedropt. Maar tegelijk klaagt hij aan dat de ''beschaafde" samenleving dan nog niet het recht heeft deze mensen onrechtvaardig te behandelen, door hen uit hun krotten te verdrijven en bulldozers te laten aanrukken.

CHAKRA is een prachtig vrouwenportret. Amma een plattelandsvrouw uit Zuid-Indië, zoekt een nieuwe woonplaats in Bombay. Ze is vergezeld van baby en zieke echtgenoot, die spoedig overlijdt. Haar leven van armoede, geweld en liefde (met twee minnaars) is niet voorbeeldig. Maar het is tenminste nog leven. Een leven dat evenwel niet naar de norm is en moet verdwijnen omdat de overheid liever struisvogel speelt dan een werkelijke sociale lijn te volgen. Het merkwaardige aan deze films is ook dat ze ook op ruime schaal en met succes in de bioscopen vertoond worden. Op kleine schaal heeft deze nieuwe Indische golf een alternatief voor de (in ons land toch nooit gezien) Indische stroopfilms gecreëerd. CHAKRA (oftewel ''Vicieuze Cirkel") is een must als aanvulling op GANDHI! (rp)

Image gallery

80759a31 b8f2 4c98 a831 e2ccfb47f8cf
5acca627 2b0b 4276 9189 a89566f67bbe

Generiek

Regisseur

Rabindra Dharmaraj

Componist

Hridaynath Mangeshkar

Met

Savita Bajaj, Arun Bakshi, Suresh Bhagwat

Scenario

Rabindra Dharmaraj

Cinematograaf

Barun Mukherjee

Producent

Manmohan Shetty, Pradeep Uppoor

Meer informatie

Taal

Hindi

Productielanden

India

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?