08 19 okt. '24
F946c3ce 341f 4d17 ae07 1b8efb39acae

Bille August

Busters verden (Buster's World)

Editie 1986
91' - 1984 - Komedie, Familiefilm - Taal: Deens
Regisseur: Bille August Componist: Bo Holten Met: Mads Bugge Andersen, Katarina Stenbeck, Peter Schrøder

Buster Oregon Mortensen is de grootste dromer van de klas. Hij let nooit op en haalt enkel tovertruuks uit. De onderwijzers ergeren er zich rot aan. Vader is echter ook goochelaar en zoonlief kent al gauw alle kneepjes van het vak. Buiten de schooluren beschermt Buster zijn zusje tegen Lars, een gozer van 16 met een motorfiets. Door allerlei listige streken slaagt hij erin die knaap een lesje te leren. Ondertussen heeft hij wel een oogje op Johanna...
Als je Otto is een neushoorn zag (zie Filmgebeuren 1984), dan zal je na Buster (de Deense titel Busters Verden) niet verbaasd opkijken dat het allebei Deense films zijn. Het verhaal van Buster kan je echter moeilijk "een Deense E.T." noemen...
De hele film draait eigenlijk rond een vader en een zoon die "niet in onze samenleving passen", want alleen ernst, ijver, discipline en ambitie gelden als deugdelijke waarden. Vandaar dat de meeste volwassenen in de film zo'n afkeer hebben van dat goochelgedoe. Wie er wèl sympathie voor heeft is in de film telkens iemand die zèlf ook geen plaats heeft in de samenleving: kinderen, bejaarden, zieken of gehandicapten en ook werklozen. Aldus levert August toch wel subtiele sociale kritiek op de 'new management samenleving', zonder evenwel in pamflettisme te vervallen.
Buster is in de eerste plaats een amusante, onderhoudende en vaak echt plezierige film, waarmee jong en oud een anderhalf uurtje gezond genoegen kunnen beleven.

Image gallery

F946c3ce 341f 4d17 ae07 1b8efb39acae
Abdc522b 99df 44d9 8c13 7c7574db2f7b

Generiek

Regisseur

Bille August

Componist

Bo Holten

Met

Mads Bugge Andersen, Katarina Stenbeck, Peter Schrøder

Scenario

Bjarne Reuter

Cinematograaf

Søren Berthelin, Fritz Schrøder, Birger Bohm

Monteur

Jacob Gislason, Tómas Gislason

Producent

Tove Berg, Mads Egmont Christensen, Nina Crone

Meer informatie

Taal

Deens

Productielanden

Denemarken

Scenario gebaseerd op

"Buster verden" (Bjarne Reuter)

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?