08 19 okt. '24
Db81437a e6bc 4d41 b4a4 4e910dafe3e6

Nicos Perakis

Bomber & Paganini (Bomber & Paganini)

104' - 1976 - Komedie - Taal: Duits
Regisseur: Nicos Perakis Componist: Nikos Mamangakis Met: Mario Adorf, Tilo Prückner, Barbara Valentin
BOMBER UND PAGANINI een der meest originele films uit het hedendaagse Duitsland. Deze film heeft wat vele andere Duitse films niet hebben namelijk een fijnzinnige humor. Bomber (een mislukte gangster) en Paganini (een mislukt muziekant uit strip-tease-bars) hebben elkaar gevonden in een haat-liefde-verhouding die hen zal voeren van het ene katastrofale avontuur naar het andere. Beiden blijven tot het bittere einde geloven in mirakels die bijna allemaal echt gebeuren dan ook, maar door hun eigen stunteligheid naar het rijk de dromen wordt verwezen. Een zeer ontroerende film over twee mislukkingen maar die nergens zielig overkomen. Hun liefdes vinden ze slechts in afgetakelde strip-tease-tenten. Bovenal hangt er over deze film een sfeer van menselijke solidariteit en misschien laag bij de grondse maar daarom niet minder oprechte en warme gevoelens van liefde. Een uitzinnige film!

Nikos Perakis is een van de talentrijkste - en in weerwil van zijn naam - Duitse kineasten van de allernieuwste generatie. Zijn BOMBER UND PAGANINI van gekke ideeën, fantastische happenings en komische katastrofes. Religieuze aksenten geven de film een extra komisch effekt, maar wees gerust, het is niet de zwartgallige humor van een Luis Bunuel. Perakis gelooft duidelijk in de menselijke solidariteit doch op één voorwaarde: als het noodlot en het ongeluk de mens verplicht een beroep te doen op zijn evennaaste. De film is een komisch werkstuk en zit vol met knappe vondsten zo bijvoorbeeld de strip-tease-bar waar Bomber en Paganini elkaar voor het eerst ontmoeten: zijn naam luidt "Wunder-Bar". Perakis maakte geen film over armoede, tegenslag of ongeluk maar een film over het hoe die tegenslag bekeken kan worden in onze maatschappij. Van dat standpunt maakte hij een lachfilm.
(uit "Die Frankfurter Algemeine" en "Süddeutsche Kulturspiegel")

Image gallery

7e0ec01f e25f 4ff3 a179 93ea5febcca8
Db81437a e6bc 4d41 b4a4 4e910dafe3e6

Generiek

Regisseur

Nicos Perakis

Componist

Nikos Mamangakis

Met

Mario Adorf, Tilo Prückner, Barbara Valentin

Scenario

Nicos Perakis, Ulrich Greiwe, Joe Hembus

Cinematograaf

Dietrich Lohmann

Monteur

Siegrun Jäger

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oostenrijk, West-Duitsland

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?