09 20 okt. '24
3c9a2672 32a9 447a 9fd5 81d18e008879

Richard Brooks

Blackboard Jungle

101' - 1955 - Misdaad, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Richard Brooks Componist: Charles Wolcott Met: Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern

Blackboard Jungle is de beruchte film waarover op het Festival van Venetië een incident ontstond, toen een bazige dame (de toenmalige Amerikaanse ambassadrice in Italië Clare Boothe Luce) zich uit naam van de VS verzette tegen zijn vertoning en die ook kon verijdelen. Het incident zorgde voor de stevige internationale reputatie van de film.

Richard Dadier heeft pas werk gevonden als onderwijzer. Eindelijk kan zijn vrouw Anne, die in blijde verwachting is, fier op hem zijn. Richard vermoedde wel dat de leerlingen in deze beroepsschool geen engeltjes zouden zijn, maar dat hij oog in oog zou komen te staan met een stel boeven van het ergste soort had hij geenszins verwacht. Aangevoerd door Gregory Miller en door de cynische en brutale Artie West, ontpopt de klas zich tot een gevaarlijke bende. Eén aanleiding tot herrie is de komst van Lois Hammond, een aantrekkelijke nieuwe lerares, die door de groep wordt verkracht. Richard probeert tussenbeide te komen en de tegenstand van de klas te overwinnen, maar wordt zelf aangevallen door de bende. Intussen ontvangt Anne anonieme brieven en telefoontjes, waarin beweerd wordt dat haar man een verhouding heeft met een andere vrouw. Richard slaagt er echter in de sympathie van Miller te winnen, maar met West komt het tot een gevecht op leven en dood.

Destijds uitgebracht onder de titel De kiem van het geweld.

Image gallery

6d8ad66e d349 4707 b0d8 4c67f4fcc54e
3c9a2672 32a9 447a 9fd5 81d18e008879

Generiek

Regisseur

Richard Brooks

Componist

Charles Wolcott

Met

Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern

Scenario

Richard Brooks

Cinematograaf

Russell Harlan

Monteur

Ferris Webster

Producent

Pandro S. Berman

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Blackboard Jungle" (Richard Brooks)

Jaar

1955

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?