6c8540eb 732a 428a 9351 ea201f42319b

Robert Benton

Bad Company

Regisseur Robert Benton Componist Harvey Schmidt Met Jeff Bridges, Barry Brown, Jim Davis, David Huddleston
93' - 1972 - Western, Drama, Avontuur - Taal: Engels

“De rebellen komen uit de hel." Een interressante en ongewone western van Robert Benton die samen met zijn co-scenarist David Newman intertijd verantwoordelijk was voor het script van Arthur Pens “Bonnie en Clyde."

Bad Company, dat zich tijdens de laatste jaren van de Amerikaanse burgeroorlog afspeelt, wordt gekenmerkt door een vrij oorspronkelijke vizie op het wilde westen. Evenals bijvoorbeeld Guns in the Afternoon van Sam Peckkinpah, ontleent Bad Company zijn tijdsbeeld veel minder aan het traditionele Western dan aan autentieke afbeeldingen uit de behandelde periode. Het hoofdpersonage is een streng opgebrachte jongeman, die in de plaats van zich te laten inlijven in het bijna verslagen Unionisties leger, er de voorkeur aan geeft als deserteur onder te duiken en te vluchten doorheen de eindeloze vlakten van het Westen. Op deze bewogen tocht ziet hij zich verplicht een bende jonge nietdeugen te vervoegen en hij komt onvrijwillig onder de invloed van een metgezel van zijn leeftijd, een gewetenloze vagebond. Krampachtig zal de jongeman proberen vast te houden aan zijn strikte morele prinsiepes, maar in een ruw land waar het recht van de sterkste koning is, moet hij tenslotte fataal belanden aan de andere zijde van het gerecht. Waarschijnlijk staat hem voortaan eenzelfde lot te wachten als dat van de anderen, soms piepjonge outlaws, die men in de loop van de film op gruwelijke wijze aan hun einde zag komen door strop of geweer. Barry Brown als de aanvankelijk oerdeftige jongen en Jeff Bridges als de gewetenloze reisgezel worden op even overtuigende manier omringd door een hele reeks pittoreske nevenfiguren.

De film bezit de ouderwetse charme van een autentieke vertelling uit de vervlogen dagen, wat nog verhoogd word door het gebruik van sepia-achtige kleuren, als van half vergane oude gravures en door de begeleiding van pianogetokkel als bij een stomme film. Niettegenstaande zijn soberheid en direktheid van stijl, verkrijgt Bad Company de droefgeestige dichterlijkheid van een oude Amerikaanse ballade over de onafwendbare besmettelijkheid van het kwaad.

Image gallery

6c8540eb 732a 428a 9351 ea201f42319b
75f0811b 72ed 44ca a075 be2f4964e9db

Generiek

Regisseur

Robert Benton

Componist

Harvey Schmidt

Met

Jeff Bridges, Barry Brown, Jim Davis, David Huddleston

Scenario

Robert Benton, David Newman

Cinematograaf

Gordon Willis

Monteur

Ron Kalish, Ralph Rosenblum

Producent

Stanley R. Jaffe

Productiebedrijven

Jaffilms, Paramount Pictures

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1972