09 20 okt. '24
B600482c 4b50 4e0e 81b7 1460ab9bed95

Alberto Gout

Aventurera (The Adventuress)

Editie 1993
111' - 1950 - Drama, Muziek/Musical - Taal: Spaans
Regisseur: Alberto Gout Componist: Antonio Diaz Conde Met: Ninon Sevilla, Tito Junco, Andrea Palma, Ruben Rojo, Miguel Inclan, Jorge Mondragon
Stond de 'comedia ranchera' voor tradi­tionele waarden, dan gold de 'cabaretera' voor de dramatisering van de afbraak van die waarden. Het genre reflecteerde de spanningen in na-oorlogs Mexico, een maatschappij in de greep van economi­sche en sociale veranderingen. De films speelden zich steevast af in de goedkope nachtclubs van de hoofdstad met hun ongelukkige 'ficheras' of 'tweederangs­meisjes'. Die meisjes waren daar verzeild geraakt omdat ze geen werk vonden in de steeds complexere economie en de door mannen gedomineerde samenleving. De nachtclub (als microcosmos van de stad) was ook een kanaal voor vreemde invloe­den. Vooral de muziek symboliseerde dit. Het grootste deel was Afro-Cubaans danzones, rhumba's, conga's, mambo's, cha-cha' s - muzikale vormen met een sterke erotische suggestiviteit - een uiting van de vrijere seksuele normen van het naoorlogse stadsleven. Ninón Sevilla bouwde een hele carrière als performer in 'cabaretera' films, waaronder Aventurera.
Aventurera wordt beschouwd als het hoogtepunt van het genre: de film behan­delt de moraal van de middle-class als hypocriete schijn en schildert de Mexi­caanse samenleving af als door-en-door corrupt. Aventurera gaat veel verder dan de vertrouwde parameters van de cabaretera melodrama's: de heldin kan vrijuit lucht geven aan haar instincten zonder dat ze ervoor gestraft wordt.
(Naar Carl J, Mora, Mexican Cinema)

Image gallery

B600482c 4b50 4e0e 81b7 1460ab9bed95
2f3e04d7 39b3 4fc4 aa2a 721a29a2906e

Generiek

Regisseur

Alberto Gout

Componist

Antonio Diaz Conde

Met

Ninon Sevilla, Tito Junco, Andrea Palma, Ruben Rojo, Miguel Inclan, Jorge Mondragon

Scenario

Alvaro Custodio

Cinematograaf

Alex Philips

Monteur

Alfredo Rosa Priego

Producent

Guillermo Caldéron

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Mexico

Jaar

1950

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?