09 20 okt. '24
Fbc92892 a415 41ef a239 8c1bafffa3bf

Behruz Afkhami

Aroos (The Bride)

Editie 1993
85' - 1991 - Drama - Taal: Perzisch
Regisseur: Behruz Afkhami Componist: Babak Bayat Met: Abolfazl Poorarab, Niki Karimi, Abbas Amiri, Roghayeh Chehreh Azad
Na hun huwelijk vertrekken een man en een vrouw op huwelijksreis naar de kust. De man rijdt veel te snel en rijdt een oude vrouw aan. Hij besluit er vandoor te gaan, maar zijn vrouw is het daar niet mee eens. Ze begint te denken dat ze met een vreemde is getrouwd en niet met de acteur op wie ze ooit verliefd werd (de man was acteur, maar is op aandringen van zijn Schoonvader zakenman geworden - op een bepaald ogenblik tijdens de oorlog tussen Iran en Irak verkocht hij zelfs geneesmiddelen op de zwarte markt). De vrouw doet alles om het slachtoffer te redden, neemt een dag vrijaf en betaalt de ziekenhuisrekening met de spaarcenten van haar echtgenoot. De man is razend en gaat op zoek naar zijn vrouw, maar veroorzaakt daarmee de nodige onrust binnen haar familie. Aan het eind lijkt het er op dat hij boete zal doen.
Arus (De bruid) behoort tot een nieuwe trend in de Iraanse cinema, waarbij de vrouw (die hier de hoofdrol speelt) een krachtige figuur is die haar foute echtgenoot op het rechte pad houdt. De film werd voor een groot publiek gemaakt en was in Iran het grootste kassucces aller tijden. Variety sprak van 'een bijtend portret van huwelijksrituelen in Iran' en 'een indrukwekkend drama waarin thema's als traditie, corruptie, hebzucht en liefde worden aangepakt'.

Image gallery

Fbc92892 a415 41ef a239 8c1bafffa3bf
F3d6bfe1 05e6 4168 a9a3 10db8e600f79

Generiek

Regisseur

Behruz Afkhami

Componist

Babak Bayat

Met

Abolfazl Poorarab, Niki Karimi, Abbas Amiri, Roghayeh Chehreh Azad

Scenario

Behruz Afkhami, Alireza Davudnezhad

Cinematograaf

Nemat Haghighi

Monteur

Mohammed-Reza Mooieni

Producent

Seyed Zia Hashemi

Meer informatie

Taal

Perzisch

Productielanden

Iran

Jaar

1991

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?