08 19 okt. '24
61d793b8 dfc8 42e2 b2f8 2d331581c710

Christopher Petit

An Unsuitable Job for a Woman

Editie 1983
94' - 1982 - Misdaad, Mysterie, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Christopher Petit Componist: Chaz Jankel Met: Billie Whitelaw, Paul Freeman, Pippa Guard

BIOGRAFISCHE NOTA
Christopher Petit kwam via de filmkritiek van het Londense magazine "Time Out" en geholpen door zijn groot voorbeeld zelf, Wim Wenders, in de filmbizz terecht. In 1979 debuteerde Petit met RADIO ON, door de Britse pers prompt de "first English road movie" gedoopt en die intussen in muziekliefhebberskringen een kleine cultfilm is geworden. Zijn nieuwste film alsnog onuitgegeven, heet FLIGHT TO PARIS.

An unsuitable job for a woman
Uitkijkend naar een onderwerp voor zijn tweede langspeelfilm wou Chris Petit (RADIO ON) eerst een Agatha Christie verfilmen vooraleer definitief te kiezen voor ''AN UNSUITABLE JOB FOR A WOMAN'' van de Britse schrijfster P.D. James, in Groot-Brittannië "The new Queen of Crime" en bij ons "Agatha Christie' s kroonprinses" geheten. P.D. James heeft inderdaad plots personages die op Christie lijken maar ze heeft daarenboven veel meer aandacht voor haar personages. Appelleerde het zwart-witte RADIO ON nog aan bepaalde strekkingen binnen de "Neue Deutsche Film", AN UNSUITABLE JOB FOR A WOMAN, dat 750.000 dollar heeft gekost, sluit meer aan bij de traditionele Britse kinema.

AN UNSUITABLE JOB FOR A WOMAN is het verhaal van Cordelia Gray's eerste job nadat zij Pryde's Detective Agency heeft geërfd van Bernie, haar vermoordde partner en leermeester in het detectivevak. Kwasi onvoorbereid neemt de 23-jarige Gray de plaats in van haar patron. Haar eerste opdracht is de omstandigheden uit te zoeken van de dood van een jonge student, de zoon van een rijke zakenman. Hoe langer des te meer geraakt Cordelia Gray ervan overtuigd dat de jongen, op de hoogte van de corruptieve aard en de ambitie van zijn vader, geen andere uitweg meer heeft gezien dan te kiezen voor de zelf dood... Of zou er toch misdadig opzet in het spel kunnen zijn?

Cordelia Gray is een zeer eigentijdse en charmerende persoonlijkheid. Petit en zijn co-auteurs Elizabeth Me Kay en Brian Scobie hebben de sexuele kant van haar aard wat donker gehouden maar in essentie is zij een overtuigende feministe. Is de titel uiteraard ironisch bedoeld, toch is Cordelia Gray in feite ''ongeschikt" voor deze job... omdat ze niet echt in het vak is opgeleid. Ze heeft niet dezelfde meedogenloosheid en immoraliteit waarmee de doorsnee detective zijn job bedrijft, en ze wordt gedreven door een soort naïeve winnersmentaliteit. Haar aandringen op korrekte politieprocedures, wellicht erin gedramd door Bern ie, is vrij ouderwets en haar ijver niet van onze tijd. AN UNSUITABLE JOB FOR A WOMAN is geen echte thriller hoewel de spanning vaak te snijden is en de raadselachtigheid er op een virtuoze manier is ingebracht, en ook geen art movie hoewel Petits' film zeer fotogeniek in beeld is gebracht. De aankleding is ronduit prachtig; de interieurs ademen afwisselend een rosrode gezelligheid of een grauwgroene dreiging terwijl buiten de lucht vol zit met onheilspellende stapelwolken en de braakliggende natuur er woest en vijandig bijligt. AN UNSUITABLE JOB FOR A WOMAN is van een intrigerende schoonheid zowel naar vorm als naar inhoud.

Image gallery

04c2997e fd37 4933 992d 0e7f335cd1dd
61d793b8 dfc8 42e2 b2f8 2d331581c710

Generiek

Regisseur

Christopher Petit

Componist

Chaz Jankel

Met

Billie Whitelaw, Paul Freeman, Pippa Guard

Scenario

Christopher Petit, Elizabeth McKay, Brian Scobie

Cinematograaf

Martin Schäfer

Monteur

Mick Audsley

Producent

Peter McKay, Michael Relph

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"An Unsuitable Job for a Woman" (P.D. James)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?