09 20 okt. '24
3c74454a f201 429a 9c8d 466da6f38efe

Kon Ichikawa

An Actor's Revenge (Yukinojô henge)

115' - 1963 - Drama - Taal: Japans
Regisseur: Kon Ichikawa Componist: Yasushi Akutagawa, Masao Yagi, Tamezô Mochizuki Met: Kazuo Hasegawa, Fujiko Yamamoto, Ayako Wakao
Deze zeer harde en geheimzinnige film speelt zich in het geheimzinnige milieu van het Kabukiteater af. Een van de meest beroemde aktrices van Japan, Kasuo Hasegawa, draagt bijna volledig de film in de rol van een door wraak bezeten vrouw die zelfs de intiemste liefdesspelen niet schuwt met de daders op wie zij zich zal wreken. Deze film is een mijlpaal voor het gebruik van kleurenfotografie en skoopbeeld. De beeldkompositie is adembenemend perfekt. Het is het verhaal van een travestie - we zijn in de negentiende eeuw - voor vrouwelijke toneelrollen bij een Kabuki-gezelschap. Bij een optreden in Edo maakt hij kennis met een edelman die zijn ouders tot zelfmoord dwingt wegens frauduleuze bankroet. Zijn dochter wordt verliefd op hem, maar niets zal hem van wraak weerhouden. Het feit dat een vrouwelijke akteur een rol speelt van travestie kan veel verrassingen openbaren. Men heeft Ichikawa zijn ironie vaak als "zwarte humor" afgemaakt, maar iedereen weet dat Ichikawa te intelligent is om in het gemakkelijke te verzinken. Dat men te maken heeft met een superieure film merkt men al van zodra de projektie begint: kleur en skoop op een manier die veel tegenkomen bij ons. Het "ascetische" van het Kabukiteater wordt er prachtig in verwerkt. Het pleit in elk geval voor Ichikawa dat zijn film zo perfekt is afgewerkt, en het is geenszins overdreven te beweren dat zijn werk voor velen als school en voorbeeld zal dienen. Ichikawa is later in Europa bekend geraakt als de kineast van de Olympische Spelen van Tokyo: van al de O.S. -films is het waarschijnlijk de beste die tot nu toe gemaakt is, Leni Riefenstal en het kollektieve werk van Wolper buiten beschouwing gelaten.

Image gallery

3c74454a f201 429a 9c8d 466da6f38efe
36cc4a09 4381 4db9 a9b1 ede0ec3eea81

Generiek

Regisseur

Kon Ichikawa

Componist

Yasushi Akutagawa, Masao Yagi, Tamezô Mochizuki

Met

Kazuo Hasegawa, Fujiko Yamamoto, Ayako Wakao

Scenario

Daisuke Itô, Teinosuke Kinugasa

Cinematograaf

Setsuo Kobayashi

Monteur

Shigeo Nishida

Producent

Masaichi Nagata

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Yukinojô henge" (Otokichi Mikami)

Jaar

1963

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?