09 20 okt. '24
2e6a2a4f 2207 4a63 aa14 bbd0b7b9f3d7

Anne Wheeler

A War Story

82' - 1981 - Oorlog, Drama - Taal: Engels
Regisseur: Anne Wheeler Componist: Maurice Marshall Met: Donald Sutherland, David Edney, Frank C. Turner
A WAR STORY is niet het verhaal van een oorlog zoals we die traditioneel kennen met gevechten en invasies. Het is wèl de geschiedenis van moed, trouw, volharding en heldendom. De film situeert zich in Zuid-Oost-Azië waar de vader van de filmmaakster, Ben Wheeler, in 1942 als Canadese arts ingelijfd was bij het Britse leger. Bij de Japanse invasie werd hij samen met vele anderen naar Formosa gedeporteerd. De film is gebazeerd op het dagboek en de notities aldaar opgenomen. Het is dankzij het feit dat Ben Wheeler dokter was dat de Japanners geen bezwaar hadden dat hij een medisch dagboek bijhield. Maar wat heeft hij allemaal meegemaakt in dit kamp dat een kopermijn was in officiële terminologie? Slavenarbeid, verhongering, verkommering, werkongevallen, tekort aan het meest elementaire dat een mens nodig heeft. En daarbij nog opsluiting en mishandeling en ook nog foltering. Zonder dat de Japanners hiervan weet hadden hield Ben Wheeler nog een tweede apart dagboek: het zijn de brieven naar zijn vrouw waarin hij het niet alleen heeft over de belevenissen in het kamp maar ook over zijn vaste vooringenomenheid er levend van uit te komen, en zijn familie opnieuw te zien. En Ben Wheeler heeft het overleefd, maar hij heeft er nooit over gesproken. Zijn gezondheid is tijdens de kampjaren voor altijd aangetast geworden en hij stierf in 1963, toen zijn dochter zeventien was. Het is echter pas vele jaren nadien dat zij voor het eerst in kennis is gekomen van de dagboeken van haar vader.

De film is een rekonstruktie van het leven in het kamp afgewisseld met archiefbeelden van de val van Singapore, waarbij de Japanners in 1942 meester werden van Zuid-Oost-Azië. ( Cfr. hieromtrent ook de Australische film JOURNEY TO THE END OF THE NIGHT). Voorts zien we ook dokumenten van het kamp hoe het er vandaag nog uitziet en interviews van andere overlevenden. Anne Wheeler heeft met deze film veel meer verwezenlijkt dan een hulde aan haar vader. Het is moeilijk abstraktie te maken van de persoonlijke band die ze had met haar onderwerp - de passages die overigens betrekking hebben op haar familie worden door haarzelf gekommentarieerd op de film, de andere door de akteur Donald Sutherland - maar toch moet gesteld worden dat A WAR STORY veel verder reikt en feitelijk een zeer ontroerende film is over een persoon die echt geleefd heeft maar altijd in de diskretie en de anonimiteit zijn lot heeft ondergaan. A WAR STORY gaat veel verder dan de tragedie en de triomf van Dokter Ben Wheeler: het is een getuigenis over de moed, de liefde, en de geestelijke kracht van de mens in het algemeen.
(vrij uit persmap)

Image gallery

2e6a2a4f 2207 4a63 aa14 bbd0b7b9f3d7
A6e1de1e 76f7 4375 a7bd 5e8e3b574ba1
F27e2774 1722 4ae2 97ff d9c38f26ac15

Generiek

Regisseur

Anne Wheeler

Componist

Maurice Marshall

Met

Donald Sutherland, David Edney, Frank C. Turner

Scenario

Anne Wheeler

Cinematograaf

Robert Nichol, Ron Orieux

Monteur

Ray Harper

Producent

Anne Wheeler

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Canada

Scenario gebaseerd op

dagboek van Ben Wheeler

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?