09 20 okt. '24
D2b41eb6 6006 48dd bb48 a80081c58405

King Hu

A Touch of Zen (Xia nü)

Editie 1979
200' - 1971 - Actie, Drama, Avontuur - Taal: Mandarijn
Regisseur: King Hu Componist: Ta Chiang Wu Met: Feng Hsu, Chun Shih, Ying Bai
Als u graag in uw leven op filmisch gebied eens iets zou willen zien en in dit geval bijna letterlijk iets sensationeels wilt voelen en beleven en het bijna aan de lijve gewaar worden wat u feitelijk voor onmogelijk hield en zeker nooit gezien zult hebben en misschien ook nooit meer zult zien dan is A TOUCH OF ZEN de absolute aanrader van dit Filmgebeuren. A TOUCH OF ZEN is een absoluut meesterwerk in zijn genre maar helaas in onze Westerse wereld een film die praktisch onbekend is want, hij komt hier op het Filmgebeuren rechtstreeks uit Hong-Kong, inklusief met regisseur King-Hu die speciaal van Hong-Kong zal komen om U zijn onvergetelijke film voor te stellen. De film is een geniale mengeling van avontuur, western, samoeraifilm, drama, erotiek en humor. Het is reeds enkele jaren geleden dat ik deze film in Cannes zag en reeds jaren verlang ik terug naar het grootse moment deze film nog eens te mogen aanschouwen. Er bleek maar één mogelijkheid te zijn, namelijk de film uit Hong-Kong naar Gent zelf laten overvliegen daar hij nergens anders in Europa nog aanwezig is. Het zou afbreuk doen aan de film u het ingenieuze plot op voorhand uit de doeken te doen. Kom Uzelf overtuigen. Wat men hier op superskoop scherm met stereofonische klank te zien krijgt grenst gewoon aan het ongelooflijke. King-Hu werd dan ook vorig jaar door "Filmguide" als regisseur van het jaar uitgeroepen. Zelfs voor mensen die niet van festivals houden en zelfs nooit naar de cinema gaan is dit een absolute aanrader, al was het de laatste film van hun leven (ik overdrijf graag een beetje). Filmgenot pur sang!

Humor, rytme, kritische instelling: in een karatefilm! Neen, dat is onmogelijk. Dan kan gewoon niet. Neen, uitgenomen als het een film van King Hu is. Hoe zou het anders kunnen dat een karatefilm meedingt naar de Gouden Palm op het Festival van Cannes. Laat ons niet zwanzen .. King-Hu is de meester van Hong-Kong en zijn A TOUCH OF ZEN is dan ook een volwaardig meesterwerk. King-Hu zal wellicht ook de enige "karate" regisseur zijn die het anders toch zeer serieuze Franse tijdschrift kon verlokken om hem een voorpagina te geven. King-Hu is een onvervalste Chinees, hij werd trouwens in Peking geboren en kent zeer goed de geschiedenis van zijn land. Het oude regime zat hem geweldig dwars wegens de korruptie. Zijn film TOUCH OF ZEN behandelt een
periode uit de Mingdynastie en evokeert de aktiviteiten van de "geheime politie" van deze dynastie. Maar King-Hu is ook iemand die in het tijdperk van James Bond leeft en als bezadigde Oosterling heeft hij toch begrepen dat ook daar de hoofdingrediënt humor is. Het is daarom dat humor konstant aanwezig is bij King-Hu en dat hij zijn gevechten laat uitgroeien tot ware baletten waar de teknieken van de Opera van Peking gewoon klein bier naast zijn. Het zal dan ook niemand verwonderen dat TOUCH OF ZEN op het Festival van Cannes bijna letterlijk als een bom viel en iedereen met bewonderende verbazing vervulde. Alhoewel hij de Palm voor de "Beste Technische afwerking" kreeg, bleef de film toch schandelijk onderschat en werd helaas sedertdien nooit meer in Europa vertoond.

Image gallery

D2b41eb6 6006 48dd bb48 a80081c58405
Cb5c883e 84c0 4741 809a b8c38e6d0c32

Generiek

Regisseur

King Hu

Componist

Ta Chiang Wu

Met

Feng Hsu, Chun Shih, Ying Bai

Scenario

King Hu

Cinematograaf

Hui-Ying Hua

Monteur

King Hu, Chin-Chen Wang

Producent

Liang Fang Hsia-Wu

Meer informatie

Taal

Mandarijn

Productielanden

Hong Kong, Taiwan

Scenario gebaseerd op

"Strange Stories from a Chinese Studio" (Sonling Pu)

Jaar

1971

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?