Fe1f150b 2506 4fb6 866d 94f7c6a58370

Archie Mayo

A Night in Casablanca

Regisseur Archie Mayo Componist Werner Janssen Met Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx
85' - 1946 - Komedie, Familiefilm - Taal: Duits, Frans, Engels
GROUCHO
Groucho, of Julius Marx met zijn ware naam, is de jongste van de drie Marx Brothers. De eerste maal dat wij hem zijn karakteristieke kenmerken zien aannemen vertolkt hij de rol van een professor; van dan af aan verschijnt hij met zijn bril, zwarte snor, en zijn dikke wenkbrauwen. Hij vertolkt rollen als de kommandant, de president, de direkteur. In ieder geval steeds rollen met een hogere sociale positie die ontzag inboezemen. Zijn personage is autoritair en egoistisch, maar Groucho voegt er steeds een Element aan toe dat juist de destruktie vormt van bovenvermelde kenmerken. De professor zal echt belachelijk zijn, de hoteldirekteur geruineerd, de ontdekkingsreiziger- jager op groot wild is geschrokken door een klein insekt en de zakenman wordt bedrogen tegen de sterren op. Deze negatieve eigenschappen beletten hem nochtans niet de macht in handen te houden. Hij interesseert zich vooral aan rijke vrouwen en weet ze ook voor hem te interesseren. Zijn sigaar is voor hem meer dan een statussymbool, zij moet tevens het vertrouwen opwekken van zijn medespelers en ook van de toeschouwers. Dit vertrouwen weet hij dan ook zeer handig te gebruiken of te misbruiken. Hij laat de toeschouwer lachen door zijn ontelbare vloed aan grapjes in snel tempo. Hij richt zich tot de toeschouwer als een goede vriend waardoor deze alles van en rond hem zal aanvaarden.

CHICO
Chico, officieel Leonard Marx, is de oudste van de Marx Brothers. Uiterlijk wordt hij voornamelijk gekenmerkt door zijn puntvormige hoed. Hij speelt een soort Italiaanse immigrant, die iedereen verbluft door zijn ongelooflijke wijze waarop hij piano speelt. Chico is medeplichtige van de derde Marx Brother en tevens het uitdrukkingsmedium van deze laatste. Hij is een intrigant die zich overal weet op te dringen en die uiteindelijk veelal de redder van de situatie wordt, dit dank zij de gegevens die Harpo hem ter hand stelt.

HARPO
Harpo, geboren als Harpo Marx, is het meest vreemdsoortige personage onder de Marx Brothers. Hij zegt nooit een woord maar drukt zich uit via gebaren of via een klaxon. Door van zijn figuur een stom personage te maken was hij genoodzaakt alle mogelijke en onmogelijke visuele karaktertrekken
te gebruiken. Hij doet dus de meest onmogelijke dingen om de aandacht te trekken , zoals inkt drinken,
kaarsen verorberen, blonde vrouwen achterna lopen, akteurs van de scène duwen enz ... Zeer grappig is de manier waarop hij rookballonetjes kan opblazen. Zijn humor benadert aldus de zuivere non-sense, met niet weinig surrealistische tinten. Eigenlijk schrikt zijn personage de toeschouwer af. De minste gag van hem schenkt zekerheid. Be toeschouwer lacht dan om zijn schrik af te wentelen. Zijn naam kreeg hij omdat hij in vele films langdurig een harp betikkelde, soms vervelends toe. Op zijn eigen terrein is hij de meest snuggere van de Marx Brothers. Deze film is een parodie op de bekende Humphrey Bogartprent. In een hotel in Casablanca gebeuren de meest vreemde dingen. Verschillende direkteurs van het hotel werden op mysterieuze wijze dood gevonden, het schijnt dat een bende gangster er zijn tenten heeft opgeslagen. Niemand wil er nog direkteur worden, tot de Marx Brothers op het toneel verschijnen. Croucho aanvaardt het voorstel maar al te graag. De gangster beseffen natuurlijk niet dat ze daarmee de leeuw in hun hol hebben gehaald … De kinderachtige fratsen en chaotische ensceneringen uit deze film zijn zelden geëvenaard geworden. Het is de wereld van het absurde waar geen logika meer bestaat en alles vervormd wordt.

Image gallery

Fe1f150b 2506 4fb6 866d 94f7c6a58370
Db3aa721 9a89 4b30 a531 2e5b5b4f1adf

Generiek

Regisseur

Archie Mayo

Componist

Werner Janssen

Met

Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx

Scenario

Joseph Fields, Roland Kibbee

Cinematograaf

James Van Trees

Producent

David L. Loew

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1946