C66b31c4 bc0f 4414 907e c1ff3a44f22d

Jack Hazan

A Bigger Splash

Regisseur Jack Hazan Componist Patrick Gowers Met David Hockney, Peter Schlesinger, Celia Birtwell
106' - 1973 - Drama, Biografie, Documentaire - Taal: Engels
A BIGGER SPLASH is een alluzie op een "splash" water die nog groter is; dit in tegenstelling tot THE SPLASH en THE LITTLE SPLASH. Het is als het ware een momentopname van de ontmoeting tussen de schilder David HOCKNEY en zijn vriend Peter Schlesinger.

De film verhaalt, trouwens de groeiende relaties en (homosexuele) liefdes tussen David en Peter, met nadruk op de enorme artiestieke en erotische belangstelling van David voor Peters lichaam. De film is dus louter een episode uit Hockney's leven en géén biografie (Hockney: part of London myth). Het was trouwens tijdens de draaitijd van de film (drie en een half jaar) dat Hockney zijn fameuze PORTRAIT OF AN ARTIST schilderde, schilderij die zijn relatie tot zijn narsiestisch evenbeeld en Peter reflekteert en ook als het ware de sleutel is van de film.

Oscar Wilde indachtig heeft Hazan gestreefd het talent van Hockney te reveleren. Het belang van A BIGGER SPLASH, zowel als schilderij als film is de intieme relatie tussen de schilder en de fotograaf (filmregisseur) aantonen door de regie: in dit opzicht is de film een exemplair staaltje van moderne filmerij zoals die zou moeten zijn: een harmonische konfrontatie met het gestelde onderwerp die de toeschouwer ruimte laat voor kritisch denken.

Voor de eerste maal, zelfs zonder maar ooit één schilderij gezien te hebben, kan de toeschouwer dank zij een film rechtstreeks geintroduceerd worden met het intieme leven van een artiest. We zien Hockney met zijn vrienden, modellen en medewerkers. We zien hen in hun dagelijks gaan en komen. We zien hen aan het werk, voorbereiden, en soms met de meest banale hulpmiddelen dingen uittesten. Kazan behandelt het homosexueel leven met een uiterste sereniteit en waarachtigheid. Door zijn zeer persoonlijk filmen, en ook door zijn grenzeloos respekt voor de schilder is dit portret zo authentiek, als het ware met hetzelfde prozaïsme, geduld en genie gemaakt als dat van Hockney zelf.

Image gallery

2d075d4b e000 4473 9d8e fa5b984f9832
C66b31c4 bc0f 4414 907e c1ff3a44f22d

Generiek

Regisseur

Jack Hazan

Componist

Patrick Gowers

Met

David Hockney, Peter Schlesinger, Celia Birtwell

Scenario

David Mingay, Jack Hazan

Cinematograaf

Jack Hazan

Monteur

David Mingay

Producent

Jack Hazan, Mike Kaplan

Productiebedrijven

Buzzy Enterprises, Circle Associates Ltd

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1973