10 21 okt. '23
20211012 FFG21 Jeroen Willems 020

Gala & Specials

Beleef de avant-premières van fel geanticipeerde bioscoopreleases van het komende filmjaar, waaronder de nieuwe films van Nuri Bilge Ceylan, Radu Jude en Todd Haynes, de allerlaatste langspeler van Ken Loach en het debuut van Celine Song.

Gala & Specials?

Film Fest Gent helpt je graag op weg bij het kiezen van je favoriete films uit ons programma. Via Secties & Tags kom je te weten welke films het beste bij jou passen. In de sectie Gala & Specials vind je de grootste releases van het komende filmjaar.

Holly still

Openingsfilm: Holly

Holly, Fien Trochs vijfde langspeelfilm, is de officiële openingsfilm van onze feestelijke 50ste editie en zal de aftrap geven op dinsdag 10 oktober. De film is een intrigerend portret van een vijftienjarig meisje genaamd Holly. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt te hebben voorspeld, zijn alle ogen op haar gericht. Holly maakt ook deel uit van de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië.

Wim De Witte c Bas Bogaerts
“Wat een weelde! Vlaamse films bevestigen keer op keer de sterker wordende reputatie - zowel nationaal als internationaal. We zijn als Film Fest Gent dankbaar om andermaal met een unieke film van internationaal niveau ons festival te kunnen openen. Bovendien is de keuze voor ‘Holly’ als openingsfilm voor onze jubileumeditie een logisch vervolg van het prachtige parcours dat Fien Troch in Gent heeft afgelegd. Van het selecteren van twee van haar eerste kortfilms, haar langspeeldebuut ‘Een ander zijn geluk’ en opvolgers ‘Unspoken’ en ‘Kid’ tot de triomftocht van ‘Home’ in onze competitie; Fien Troch heeft met haar werk een mooie weg afgelegd op FFG. Dat net zo’n talent onze 50ste editie zal openen, is het grootste cadeau dat we elkaar konden geven.”
Wim De Witte Programmadirecteur Film Fest Gent
The Boy and the Heron web

Slotfilm: The Boy and the Heron

De slotfilm van de jubileumeditie van Film Fest Gent is de lang geanticipeerde nieuwe titel van Studio Ghibli (Princess Mononoke, The Red Turtle)! Bovendien werd de film gemaakt door niemand minder dan Japanse animegrootmeester Hayao Miyazaki, de man achter geliefde animatiefilms als My Neighbor Totoro en Spirited Away. The Boy and the Heron is in Japan als een matuur, complex meesterwerk onthaald. Voor het eerst maakt Film Fest Gent de officiële prijsuitreiking voorafgaand aan de slotfilm en de feestelijke receptie nadien toegankelijk voor het publiek.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?