Tribute to Georges Delerue: Classical Music in Films

Editie 1994

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent legt in zijn programma al jaren de nadruk op de rol van de muziek in de film. Dit gebeurde op verschillende manieren, o.a. door het toekennen van een prijs voor de beste originele filmmuziek of gebruik van bestaande muziek, door het organiseren van vertoningen van stille films met live muziekbegeleiding, symposia rond filmmuziek en -componisten en door het organiseren van concerten.

Op vrijdag 7 oktober wordt in de Vlaamse Opera Gent een concert gewijd aan twee thema's: klassieke muziek en Georges Delerue. Voor de uitvoering zorgen het Nieuw Vlaams Symfonieorkest onder leiding van Dirk Brossé en met de solisten Daniël Blumenthal en Yair Benaim. Het concert is een organisatie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent i.s.m. BRTN Radio 1. Het concert wordt in twee delen uitgezonden op Radio 1 op 30/10 en 13/11 om 11u.

Het eerste luik van het dubbelconcert is een hommage aan Georges Delerue. De in 1992 overleden Georges Delerue was een getalenteerde filmcomponist met een grote internationale reputatie. Zijn doorbraak kwam met de Franse Nouvelle Vague. Zijn gevarieerd oeuvre omvat balletten, opera's, kamermuziek, orkestwerken, een serie vocale melodieën voor de gedichten van Paul Eluard en uiteraard muziek voor tv, theater en film.

In de jaren '50 schreef Delerue muziek voor meer dan 20 kortfilms, waaronder documentaires van Alain Resnais. Hij stapte over op langspeelfilm met Pierre Kasts Le Bel Age (1959) en schreef onvergetelijke scores voor Nouvelle Vague-films zoals Hiroshima, Mon Amour (1959), Jules et Jim (1961) en Le Mépris (1963). Delerues eerste Amerikaanse films was John Hustons A Walk with Love and Death (1969). Tot zijn beste scores behoren A Man for All Seasons (1966), Women in Love (1969), Anne of the Thousand Days (1969), The Day of the Dolphin (1973) en Julia (1977). In 1979 won hij een Oscar voor zijn muziek voor George Roy Hills A Little Romance en hij oogstte veel bijval met zijn onvolprezen scores voor Agnes of God, True Confessions en Oliver Stones Platoon (1986). Georges Delerues was drie maal te gast op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent waar hij o.m. de originele muziek van Casanova dirigeerde.

Delerues talent voor het interpreteren van de personages en de atmosfeer van een film hebben hem tot een van de meest gerespecteerde filmcomponisten van de hedendaagse cinema gemaakt. De filmmakers met wie hij het meest samenwerkte waren François Truffaut (o.m. Tirez sur le pianiste, 1962, La Nuit Américaine, 1973 en Le Dernier Métro, 1980) en Philippe de Broca (Cartouche, 1964, L'Homme de Rio, 1964 en Le Roi des Coeurs, 1966, enkele van de 16 films die zij samen maakten).

Op het programma van Deel I van het concert staan:

- Hommage à François Truffaut (een suite van de thema's uit films van François Truffaut)
- Première Suite Cinématographique (een overzicht van zijn meest bekende filmthema's)
- Concerto de L'Adieu (uit de film Dien Bien Phu (1992), één van de laatste films waarvoor hij de muziek schreef.)

Het tweede deel van het concert is gewijd aan Klassieke Muziek in de film. Vele klassieke muziekwerken kwamen opnieuw in de belangstelling van het grote publiek door de aanwending ervan als score in bekende films:

- La Forza del Destino - ouverture (Verdi) (uit E La Nave Va - Federico Fellini 1984)
- Adagio for Strings (Barber) (uit The Elephant Man - David Lynch 1980 & Platoon - Oliver Stone 1986)
- La Gazza Ladra (De Stelende Ekster) - ouverture (Rossini) (uit A Clockwork Orange - Stanley Kubrick 1971)
- het 2de deel Concert voor klavier KV 467 (nr 21) (Mozart) (uit Elvira Madigan - Bo Widerberg 1967)
- Rhapsody in Blue (Gershwin) (uit Manhattan - Woody Allen 1979)