09 20 okt. '24
A9e4bada 0c3e 42ca 8bf9 cb8eef2cbb75

Films van de eerste tijden

Dit programma bevat vijf korte films van de gebroeders Lumière, die op 28 december 1895 aan het publiek werden voorgesteld tijdens de eerste cinematografische projectie in de "Salle Indien" van het Grand Café op de Boulevard des Capucines nr. 14: La sortie des ouvriers des usines Lumière, En mer par gros temps, L'arrivée du train en gare de La Ciotat, Le déjeuner de bébé en L'arroseur arrosé.

In tegenstelling tot deze filmers was hun tijdgenoot Georges Méliès een pionier op het vlak van de fictiefilm. D.W. Griffith getuigde over hem: "Ik ben hem alles verschuldigd." A la conquête du pôle is een van de meest fantasierijke filmpjes van deze "Jules Verne van de cinema". Het werd uitsluitend gebouwd vanuit een vaste "tableau vivant"-stijl, die zijn hoogtepunt kent in zijn ander meesterwerkje Le royaume des fées. Echte plans komen we in de film pas tegen vanaf Edwin S. Porter. In zijn The Great Train Robbery vinden we enkele basistechnieken op het gebied van opname en montage die de basis zullen vormen van de klassieke narratieve cinema.

In Engeland produceert James Williamson met A Big Swallow een verbluffend avant-garde filmpje, waarbij de film onderwerp van theoretische reflectie is geworden. Rescued by Rover van Cecil M. Hepworth is een der handigst gemonteerde films van vóór de komst van D.W. Griffith. In The Lonedale Operator van de "vader van de film" D.W. Griffith vinden we al een gesofisticeerd gebruik van de parallelmontage.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?