12 23 okt. '21

Winnaars Joseph Plateau Prijzen bekend

07 mei 2004

De Zaak Alzheimer Beste Belgische Film van 2003

GENT (7 MEI 2004). De Zaak Alzheimer is de grote winnaar van de Joseph Plateau Prijzen 2003. Deze langspeelfilm van Erik Van Looy sleepte maar liefst vijf Joseph Plateau Prijzen in de wacht: Beste Belgische Film, Beste Belgische Regisseur, Beste Belgische Scenarist, Beste Belgische Acteur en de Box Office Prijs. Voor de tweede keer op rij werden er naast filmprijzen ook prijzen uitgereikt aan Vlaamse TV-fictie. Het Peulengaleis werd bekroond tot Beste Vlaamse TV Comedy 2003, Flikken mag zich voortaan Beste Vlaamse TV Drama 2003 noemen. De Joseph Plateau Prijzen werden afgelopen vrijdag uitgereikt in de Troonzaal van het Gentse stadhuis.

In vier categorieën werd De Zaak Alzheimer genomineerd, en de film haalde evenveel overwinningen binnen. Naast Beste Belgische Film, Beste Belgische Regisseur en Beste Belgische Scenarist, werd Jan Decleir voor zijn vertolking van moordenaar Ledda uitgeroepen tot Beste Belgische Acteur 2003. Als bonus kreeg de succesvolle prent ook nog eens de Publieksprijs overhandigd.

Ook Any Way The Wind Blows, het debuut van Tom Barman, viel tweemaal in de prijzen. Tom Barman werd dit jaar bekroond tot Beste Belgische Componist, Natalie Broods kreeg een beeldje als Beste Belgische Actrice.

In de categorieën TV Comedy en TV Drama vielen de VRT-series Het Peulengaleis en Flikken in de prijzen. De Plateau Prijs voor Beste Vlaamse TV Acteur ging naar Warre Borgmans (Het Peulengaleis en Team Spirit, de serie), Tine Embrechts (Het Peulengaleis) werd uitgeroepen tot Beste Vlaamse TV Actrice.

Volg zondag 9 mei 2004 (18u10) op VRT-TV1 de Rode Loper reportage over de uitreiking!

De genomineerden voor deze Plateau Prijzen werden door 200 beroepsmensen aangeduid, evenwaardig verdeeld over de twee gemeenschappen. Zij hadden daarbij de keuze uit alle Belgische films die tussen 1 januari en 31 december 2003 hun Belgische première beleefden. De nominaties voor de categorie Beste Belgische Kortfilm werden samengesteld door de verschillende Belgische festivals die in hun programmatie één of meerdere sectie(s) Belgische kortfilms presenteren.

De lijst van genomineerden kwam nadien terecht in de bus van zowat 5000 professionelen en critici uit de Belgische film- en TV-wereld. Zij hebben de uiteindelijke elf winnaars aangeduid. Beide stembeurten werden begeleid door bedrijfsrevisoren PriceWaterhouseCoopers. De twaalfde prijs, de Prijs van het Publiek, werd dit jaar opnieuw bepaald op basis van de grootste box office in België en ging naar De Zaak Alzheimer.

De winnaars zijn:

Beste Belgische Film 2003:

De Zaak Alzheimer (producers: Erwin Provoost & Hilde De Laere)

Beste Belgische Regisseur 2003 - SABAM-prijs:
Erik Van Looy (voor De Zaak Alzheimer)

Beste Belgische Actrice 2003:

Natalie Broods (voor Any Way The Wind Blows)

Beste Belgische Acteur 2003:
Jan Decleir (voor De Zaak Alzheimer)

Beste Belgische Componist 2003:
Tom Barman (voor Any Way The Wind Blows)

Beste Belgische Scenarist 2003:
Carl Joos & Erik Van Looy (voor De Zaak Alzheimer)

Beste Belgische Kortfilm 2003:
Mayra (van Julie De Clerq)

Beste Vlaamse TV Comedy 2003:
Het Peulengaleis (VRT)

Beste Vlaamse TV Drama 2003:
Flikken (VRT)

Beste Vlaamse TV Acteur 2003:
Warre Borgmans (voor Team Spirit en Peulengaleis)

Beste Vlaamse TV Actrice 2003:
Tine Embrechts (voor Het Peulengaleis)

Joseph Plateau Box Office Prijs 2003:
De Zaak Alzheimer (van Erik Van Looy)

De Joseph Plateau Prijzen zijn een initiatief van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent en geniet dit jaar de steun van het V.A.F., de stad Gent, Sabam en champagneproducent Veuve Clicquot.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.