09 20 okt. '24

Winnaar Publieksprijs 'For Sama' krijgt online release

20 2404 cover 3
Nieuws 30 okt. 2020
De cinema's zijn dicht. Films op het grote scherm aanschouwen, zal een tijdje niet mogelijk zijn. For Sama, de winnaar van de North Sea Port Publieksprijs op het 47ste Film Fest Gent, zal hierdoor niet in de zalen verschijnen. In de plaats daarvan biedt MOOOV in samenwerking met verschillende VOD-platformen, waaronder dat van Film Fest Gent (online.filmfestival.be), de film online aan. De opbrengst van de online huur via online.filmfestival.be gaat volledig naar de noodlijdende bioscopen.

Vorige week ging de documentaire For Sama van Waad al-Kateab en Edward Watts in première op het 47ste Film Fest Gent. Uiteindelijk wist het pakkend portret van een moeder die achterblijft in een gebombardeerd Aleppo zelfs de North Sea Port Publieksprijs binnen te rijven.

In normale omstandigheden zou de film afgelopen woensdag verschijnen in de Belgische bioscopen, maar dat is helaas onmogelijk gezien de sluiting door de wereldwijde gezondheidscrisis. Daarom heeft distributeur MOOOV besloten om het essentiële kijkstuk For Sama online aan te bieden. Bovendien steun je door het bekijken van de film de bioscopen, die vechten om het hoofd boven water te houden.

For Sama is het verhaal van burgerjournalist Waad al-Kateab die in 2011 het escalerende conflict in Syrië begon te documenteren. Terwijl alles rondom haar werd verwoest, bleef zij alles vastberaden filmen: haar camera als het ultieme wapen tegen oorlogsgeweld. Te midden bombardementen trouwde ze met een dokter met wie ze in 2016 haar eerste kind kreeg: Sama. Meer dan een oorlogsreportage is al-Kateabs keiharde wake-up-call een hartverscheurend dagboek dat zowel het onmenselijke leed als het kloppende hart van een dappere moeder toont. Dit even huiveringwekkend als intiem portret bewoog het publiek veelal tot tranen toe. Op 20 oktober werd de film vertoond op Film Fest Gent in het bijzijn van oorlogsjournalist Rudi Vranckx. Ook hij werd gegrepen door “hoe een getuigenis de werkelijkheid kan weergeven die oneindig veel dieper snijdt dan enige fictie kan doen.” For Sama is het gezicht van de Syrische oorlog op een hoogstpersoonlijke manier.

De film verschijnt vanaf vandaag gedurende een maand op de volgende drie VOD-platformen: Film Fest Gent (online.fimfestival.be), Cinema bij je thuis (Lumière) en ZED vanuit je zetel (Dalton).

Om Sphinx Cinema in Gent, Kunstencentrum Buda in Kortrijk en The Roxy Theatre in Beringen te steunen, kijk je het best op online.fimfestival.be (Film Fest Gent). Wil je Cinema Lumière Antwerpen of Cinema Lumière Brugge een hart onder de riem steken? Kijk dan op Cinema bij je thuis. Via ZED vanuit je zetel steun je de Leuvense bioscoop Cinema ZED.

For Sama is online beschikbaar van 30 oktober tot 30 november voor € 8.

Zowel op online.filmfestival.be als op ons Youtubekanaal kun je nog steeds terecht voor de Q&A met Rudi Vranckx en Waad al-Kateab.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?