09 20 okt. '24

Vliegen de ‘Duiven’ op de Servais-expo?

P1a1nujd73k5d1jf1d97a0c1dd21
16 okt. 2015
Zullen de getekende ‘Duiven’ van Raoul Servais toch nog vliegen? Op de opening van de overzichtstentoonstelling ‘De wereld van Raoul Servais – vroeger… nu… straks…’ was producent Willem Thyssen een klein beetje optimistisch. Jacques Dubrulle, voorzitter van het Raoul Servais fonds, kondigde daar immers aan dat hij met het fonds op zoek gaat naar financiering. Zo kan de ultieme droom van de nu 87-jarige Raoul Servais wellicht in vervulling gaan.

‘Duiven’ is een al jarenlang gekoesterd project dat mythen en legenden bij soldaten uit de eerste wereldoorlog visualiseert. In de vier verhalen spelen de in de WOI qua communicatie zo belangrijke postduiven een voorname rol. Cineté producent Willem Thyssen beklemtoonde echter dat een Vlaamse bijdrage essentieel is vooraleer potentiële coproducenten met hun centen over de brug komen. Hij wil ook scenaristen engageren om de aanvankelijk afgekeurde scenario’s op te frissen.

Blijkbaar speelt de WOI-thematiek een belangrijke rol in de nadagen van Raoul Servais’ nog steeds bruisende creativiteit. Want zijn jongste kortfilm ‘Tank’ werd op Film Fest Gent niet alleen in wereldpremière vertoond maar krijgt ook een belangrijke plaats op de tentoonstelling in de Gentse Zebrastraat. Je kan in een kelder van het Zebrastraat complex ‘Tank’ doorlopend bekijken. De eerste tank uit WOI bijna levensgroot op je zien afkomen, geeft een beklemmend gevoel en je ziet hoe het stalen monster zowel vijand als vriend verplettert. Gelukkig is er de wind die liefdesbrieven en kaarten uit het kaartspel optilt en door elkaar vermengt. Een straaltje hoop? ‘Tank’ is Servais’ grotendeels in zwart-wit getekende visie op het gedicht ‘Le Tank’ van de Franse pacifistische dichter Pierre-Jouve over de nieuwe oorlogsmachine die door de Britten aan de Somme tegen de Duitsers werd ingezet. Dit werk verschilt stilistisch grondig van zijn vorige kortfilms maar opnieuw hoor je de pacifistische en antimilitaristische stem van Servais die al in zijn ‘Chromophobia’ hoor- en zichtbaar was.

De kunstzinnige weg die de wereldwijd bekroonde “Magiër van Oostende” tussen beide films aflegde, kan je meevolgen in de overzichtstentoonstelling. Ze is opgebouwd rond zes belangrijke thema’s in Servais’ werk. Telkens opnieuw wordt een thema geïllustreerd met enkele tekeningen en fragmenten. Zo worden ‘Chromophobia’, ‘Operation X-70’ en ‘Tank’ gelinkt aan “conflicten”. Bij “nostalgie” horen ‘Sirene’ en ‘Nachtvlinders’.

Dit is niet de eerste overzichtstentoonstelling over Raoul Servais maar ze brengt in haar relatieve beknoptheid een boeiende en nog altijd verrassende synthese van zijn oeuvre. Mooi ook om zien is hoe hedendaagse KASK-jongeren met animatie omgaan in de in 1963 door Servais opgerichte animatiefilmschool, de eerste op het Europese vasteland. In het verlengde van de tentoonstelling brengt Cinematek in Flagey Brussel in november een “Cyclus Raoul Servais” en er is ook een dvd op komst met digitaal gerestaureerde filmversies.

Raf Butstraen

De tentoonstelling loopt nog tot en met 8 november in Zebrastraat 32 in Gent. Ze is open van dinsdag tot zondag van 13 u. tot 18 u.. Wel open op 19/10 en gesloten op 27/10. Toegang: 2,5 euro.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?