09 20 okt. '24

UGent Ochtendsessies en Wetenschapscafé

Img 3286 web c michiel devijver
Nieuws 26 sep. 2018
Wetenschap op het filmfestival? Dat kan! UGent en Film Fest Gent slaan de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan op de 45e editie van het festival, van 9 tot 19 oktober 2018, met UGent Ochtendessies en een Wetenschapscafé.

UGent Ochtendsessies

Professoren ruilen hun auditorium in voor de cinemazaal in de Film Fest Gent Ochtendsessies, waar ze een film tonen en lesgeven over thema’s die aansluiten bij hun vakgebied. We starten telkens met een korte inleiding, waarna de film getoond wordt. Daarna volgt een nabespreking met Q&A. Wie daarna nog wil napraten, kan dat in het festivalcafé. Studenten die de colleges moeten volgen, mogen gratis binnen, maar iedereen is welkom!

Bergman: A Year in a Life - Jane Magnusson (2018)

Professor Daniël Biltereyst (vakgroep Communicatiewetenschappen) werpt nieuw licht op het leven van Ingmar Bergman.

Op dinsdag 16 oktober 2018 om 10u in Kinepolis Gent.
Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

The Red and the White - Miklós Jancsó (1967)

Lennart Soberon en Jono Van Belle (vakgroep Communicatiewetenschappen) bespreken deze pacifistische oorlogsfilm en gaan in op hoe filmmakers emotionele betrokkenheid en afstand creëren bij kijkers, evenals op de manieren dat gevoelsstructuren een rol spelen in het oorlogsfilm-genre en vormen van militaire propaganda. Na een korte inleiding tot de regisseur Miklós Jancsó en zijn werkwijzen worden benaderingen tot het verbeelden van conflict in kaart gebracht.


Op vrijdag 19 oktober 2018 om 10u in Kinepolis Gent.
Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

Wetenschapscafé ‘Leven met trauma’

Met de film 'Utøya 22. juli' wil regisseur Erik Poppe aandacht schenken aan de slachtoffers en hun strijd om te overleven. Het levert een indringende en angstaanjagende reconstructie op van een dag die in ons geheugen gegrift staat. Maar de film zorgt ook voor controverse: is het wel goed om trauma’s te herbeleven? Op de speciale editie ons Wetenschapscafé grijpen we 'Utøya 22. juli' aan om, samen met Sarah Bal en Ilse Derluyn, dieper in te gaan op leven met trauma.

​Op dinsdagavond 16 oktober 2018 om 19u45 in Eetcafé Toreke.
Gratis toegang, iedereen welkom! Alle info op www.wetenschapscafe.be
Wil je als voorbereiding naar 'Utøya 22. juli' gaan kijken? Tickets en info: www.filmfestival.be


Het UGent transgender onderzoek en de film ‘Girl’

Girl’, de veelgeprezen film van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont én de openingsfilm van Film Fest Gent, kwam tot stand mede dankzij het Transgender Infopunt en de expertise van het transgender onderzoek van de UGent. Dit wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor de ondersteuning van jaarlijks ruim 1.400 individuen en maatschappelijke actoren met allerlei vragen over het transgenderthema. Om mensen zoals Nora Monsecour, op wie de film ‘Girl’ geïnspireerd is, nog beter te ondersteunen doet de universiteit een oproep om een gift te doen aan het UGent transgender onderzoek.

Wil je steunen? www.ugent.be/iksteunmee. Vanaf 40 euro is een gift fiscaal aftrekbaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?