09 20 okt. '24

THE MAN WITHOUT A PAST wint 29ste Filmfestival Gent

18 okt. 2002
David Cronenberg krijgt Speciale Juryprijs voor gehele filmoeuvre

The Man Without A Past van de Finse regisseur Aki Kaurismäki heeft de Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beste Film gewonnen op het 29ste Filmfestival Gent.<?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />

De Internationale Jury, onder voorzitterschap van Gerard Mortier, maakte vrijdagavond de uitslag bekend. Dat gebeurde in de Capitole, voor aanvang van de slotfilm, de Europese première van Shekhar Kapurs The Four Feathers.

De Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beste Film - bestaande uit 12.350€ voor de regisseur én 12.350€ voor de Belgische distributeur die de film in Vlaanderen en Brussel uitbrengt – ging naar Aki Kaurismäki’s The Man Without A Past.

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek - waarvan 6.200€ naar de componist gaat en 6.200€ naar de Belgische distributeur van de winnende film – ging naar Howard Shore voor Spider van David Cronenberg. Colette Delerue, weduwe van de precies 10 jaar overleden componist, reikte de prijs uit.

De SABAM Auteursprijs voor Beste Scenario – waarvan 6.200€ naar de scenarist gaat en 6.200€ naar de Belgische distributeur – ging naar Rolf De Heer voor The Tracker.

De Robert Wise Prijs voor Beste Regisseur – waaraan 3.700€ is verbonden ter ondersteuning van de release van de winnende film – ging naar Andreas Dresen voor Halbe Treppe.

Verder besloot de Internationale Jury om de Canadese regisseur David Cronenberg een Speciale Juryprijs te overhandigen voor zijn werk als filmmaker.

Traditioneel kent de Internationale Jury ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de beste Belgische kortfilm toe. De jury heeft echter beslist om dit jaar geen winnaar aan te duiden.

Tijdens de ceremonie werden ook andere prijswinnaars, gekozen door andere jury’s, bekendgemaakt.

Bij de Competitie voor Vlaamse Studenten Kortfilms gaat de ACE Prijs voor Beste Vlaamse Studenten Kortfilm naar Schemering van Micha Pletinckx (KASK). Verbonden aan de prijs is 2.480€ cash, en 7.400€ aan door ACE beschikbaar gestelde post-productie faciliteiten.

Snapshot van Jakob Verbruggen kreeg een Speciale Vermelding.

De Prix UIP/Ghent, voor de derde maal uitgereikt op het festival, ging naar La chanson-chanson van Xavier Diskeuve (België). De prijs bestaat uit 2.000€, alsook een automatische nominering voor de Prix UIP op de European Film Awards 2003, waaraan 10.000€ is verbonden.

Reeds eerder werd de StuBru Award uitgereikt aan Mein Bruder der Vampir van de Duitse regisseur Sven Taddicken.

De Fnac Publieksprijs, waar het Filmfestival Gent dit jaar voor het eerst een distributiepremie van 5.000€ aan heeft verbonden, ging tenslotte naar Stones van de Spaanse regisseur Ramon Salazar, op de hielen gevolgd door Amandla! en The Invisible.

De 29ste edtie van het Filmfestival Gent kan positief worden afgesloten, zowel inzake publieke opkomst als op het vlak van aanwezige gasten. Onder de nationale en internationale gasten die het festival dit jaar mocht verwelkomen waren de cast en crew van nieuwe Belgische films als Hop en Science Fiction, Juliette Binoche, Jean Reno, Jeanne Moreau, Loes Luka, Hanna Schygulla en Blair Underwood.

Terwijl het nog wachten is op definitief cijfermateriaal, wordt er op een stijging van het totale bezoekersaantal gerekend. Daarbij kende de ticketverkoop via Internet een spectaculaire stijging.

Datums van het 30ste Filmfestival Gent: 7 tem. 18 oktober 2003.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?