Studenten dingen naar Nationale Loterijprijs
14 okt 2012
Bloed, zweet en tranen zocht Ann-Julie Vervaeke na haar master in de kunstwetenschappen. Het resultaat ervan, De lucht in mijn keel, belandt hier meteen in de competitie voor de studentenkortfilms. Met haar mooie en intieme film over een dag in het leven van twee zussen behaalde ze net een bachelor graad aan het KASK.
Er is veel onuitgesproken in de film en net dat boeit Ann-Julie Vervaeke. Het niet kunnen verwoorden zorgt voor pijn, verdriet en misverstanden, zegt Vervaeke en dat heb ik met mijn camera willen weergeven. De film is als het ware een filmische vormgeving van gevoelens die ik krijg bij het lezen van poëzie of van de boeken van Bart Moeyaert of Peter Verhelst. Ik voel me verwant met de thematiek die zij aansnijden.
Bij het uitschrijven van het moment waarop Elle, een van de twee zussen, beseft dat er iets grondig fout is in de familie dacht Ann-Julie Vervaeke terug aan de eigen kindertijd zonder daarbij autobiografisch te worden. Daarbij verwijst ze naar het ogenblik waarop kinderen beseffen dat hun ouders echt in de wereld staan en een grote verantwoordelijkheid dragen. Voor een kind niet zo evident om daarmee om te gaan. Dat Ann-Julie Vervaeke gefascineerd is door een huis met zijn gangen, deuren en kamers spat van het scherm. En dat spiegels en tv-schermen een grote rol spelen evenzeer. "Mijn kortfilm gaat ook over de blik, het kijken", vult de cineaste aan, "Elle gebruikt het tv-scherm als spiegel en ik houd er persoonlijk van om mensen vanuit een hindernis, van op een deur bv., te fotograferen en te observeren". Vanaf de eerste beelden merk je ook dat Ann-Julie Vervaeke haar personages graag op de huid zit. Een vorm van "lichamelijkheid" die ze, naar eigen zeggen, deelt met schrijver Peter Verhelst.
Als Elle speelt Kimke Desart opnieuw een glansrol en zij, werd na het zien van Lost Persons Area voor de rol gekozen omdat ze niets hoeft te zeggen om veel te tonen. Fientje Desart is zowel de filmzus als de echte zus van Kimke. Bij andere kandidaten voor de rol miste ik de zusterdynamiek met Kimke, lacht Ann-Julie.
Muziek en klank springen eveneens in het oog bij De lucht in mijn keel. Maar daar is de cineaste toch nog niet helemaal tevreden over. De tijd ontbrak echter om doorheen de klankband een echte parallel te trekken tussen de barsten in de familie en de barsten in het huis.
En waar komt de titel vandaan? Ann-Julie Vervaeke: "ik vond de oorspronkelijke titel Morgen is er een nieuwe dag te gewoon en te optimistisch en na het lezen van Bart Moeyaerts De Melkweg vond ik dat De lucht in mijn keel (staat stil) perfect het levensgevoel van Elle weergaf".
De Lucht in mijn keel is slechts een van de acht boeiende, interessante, knappe enz. studentenfilms die dingen naar de Nationale Loterij prijs.
Competitie voor de Belgische studentenkortfilms:
Zondag 14 oktober om 14u30 @ Kinepolis 8
In aanwezigheid van de filmmakers
Deze vertoning is volledig uitverkocht.