09 20 okt. '24

RECORD VOOR EUROPESE PREMIERE TOLKIEN-SYMPHONY

18 apr. 2004
Live opvoering muziek The Lord Of The Rings

(Gent/Antwerpen) - Ruim 8400 toeschouwers woonden op vrijdagavond 16 april 2004 in het Antwerpse Sportpaleis het totaalspektakel 'The Lord of the Rings Symphony' bij. Een record voor een dergelijk evenement. Het concert, een Europese première en gedirigeerd door componist Howard Shore zelf, was een organisatie van het Filmfestival Gent in samenwerking met het Vlaams Radio Orkest.

Dat de Europese première van 'The Lord of the Rings Symphony' in Antwerpen plaats had, is een gebeurtenis op zich. Dat is vooral te danken aan de faam en de uitstraling van het Filmfestival - Gent en aan de vriendschapsbanden die er bestaan tussen het festival en componist Howard Shore.

Het Filmfestival Gent focust zich ieder jaar op de impact van de muziek op de film. Dit komt tot uiting in eerder georganiseerde concerten met gerenommeerde componisten als Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Elliot Goldenthal, Maurice Jarre, Patrick Doyle, Michael Kamen en Ennio Morricone.

In Gent won Howard Shore al de Georges Delerueprijs voor de beste muziek ('Spider' van David Cronenberg) en kreeg hij in 2002 de World Soundtrack Award voor beste originele soundtrack van het jaar voor 'The Lord of the Rings- The Fellowship of the Ring'. Vorig jaar ontving hij de 'Public Choice Award' voor 'The Lord of the Rings: The Two Towers'.

Het derde deel van 'The Lord of the Rings: The Return of the King' kreeg op de recente Oscaruitreiking niet minder dan elf Oscars. Daaronder een voor de muziek van Howard Shore en een voor de originele song 'Into the West'.

In eigen land werden van de eerste CD 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' niet minder dan 27.000 exemplaren verkocht. Goed voor goud dus. Componist Howard Shore kreeg daarom woensdag (14 april) in de Antwerpse FNAC een gouden plaat van Warner Music België.

Van de soundtracks van 'The Fellowship Of The Ring' en 'The Two Towers' zijn wereldwijd al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Beide albums staan nog steeds in de Billboard Top 100 Soundtracks sinds hun respectievelijke releases in 2001 en 2002. Het Britse Classic FM riep voor het tweede opeenvolgende jaar de soundtrack van The Lord Of The Rings uit tot Beste Filmscore allertijden.

Het concert werd een intens gebeuren dat iedereen kon aanspreken. In de eerste plaats hen die de filmtrilogie hebben gezien en die met de muziek als leidraad en gesterkt door de projectie van de allegorische illustraties van Allan Lee en John Howe ongetwijfeld de machtigste sequenties uit de films herkenden.

De muziek dompelt de toeschouwers niet alleen onder in de kern zelf van de films maar weerspiegelt ook een beetje de heel persoonlijke structuur van Tolkiens Midden-Aarde. Door middel van stijlfiguren, uit de hele wereld afkomstige instrumenten en vertolkers kreeg de cultuurwereld van Tolkien een onvergetelijke muzikale afdruk. De Symfonie in Zes Bewegingen stelt even vele delen voor uit het literaire oeuvre en stoelt gedeeltelijk op de wereld van de opera en op de filosofie van Tolkien.

Shore componeerde muziek voor meer dan 60 films zoals The Silence Of The Lambs en Philadelphia (van Jonathan Demme); Ed Wood (van Tim Burton); Seven, The Game en Panic Room (van David Fincher) en Gangs of New York en After Hours, (van Martin Scorsese). Hij onderhield ook een intense samenwerking met David Cronenberg voor 10 films waaronder The Fly, Dead Ringers, eXistenZ en Spider. Andere van zijn films zijn de komedies Analyze This, Mrs. Doubtfire en Big.

Shore's toekomstige projecten zijn Martin Scorsese's The Aviator en Peter Jacksons King Kong.

Het Vlaams Radio Orkest, versterkt met tachtig koorleden van de koren Fine Fleur en Koor & Stem, gaf het door tweehonderd man uitgevoerde werk een onvergetelijke toets. Onder de uitvoerders halen we vooral de prachtige soliste Sissel naar de voorgrond. Met haar kristalheldere stem ontroerde zij eerder al Placido Domingo.

Howard Shore en Sissel waren niet de enigen van de Tolkien-ploeg in Antwerpen. Naast hen was er onder andere Davey Frankel, een in New-York en Berlijn werkzame videokunstenaar. Zijn werk staat opgesteld in vele grote musea. Ten slotte was er ook nog Royd A.R. Tolkien, de achterkleinzoon van de meester, die de familie Tolkien vertegenwoordigde in het laatste deel van de filmtrilogie waarin hij een zwerver van Gondor vertolkte. Wellicht ligt hij wel aan de basis van Peter Jacksons verfilming van 'The Hobbits'. Hoe ook, Tolkien zal nog geregeld in het nieuws komen en ons vooral laten dromen.

Na Antwerpen volgen er, onder andere in Londen, Sydney, Amsterdam, Central Park in New York en de Hollywood Bowl in Los Angeles, nog een dertigtal concerten. Slechts vijf ervan worden door Shore zelf gedirigeerd.

Het 31e Filmfestival Gent is voorzien voor 5 tem. 16 oktober 2004.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?