Oscarwinnares Nicole van Goethem blijft actueel
Kleinood
Het oeuvre van Nicole van Goethem is met het verstrijken van de jaren wat uit de publieke belangstelling verdwenen maar haar thematiek is nog altijd actueel. In haar films, tekeningen en cartoons heeft ze het over feminisme, kinderrechten en is sociale zekerheid een geregeld opduikend thema. Ze illustreerde het boek ‘Onze sociale zekerheid’ van de toenmalige UIA-rector Josse Van Steenberge en werkte daarna veelvuldig met hem samen. Nicole van Goethem zal echter vooral herinnerd worden wegens haar korte animatiefilm Een Griekse tragedie. Daarin ondersteunen drie kariatiden al eeuwenlang een Griekse tempel maar die brokkelt voortdurend af. De kariatiden halen alles uit de kast om de tempel stabiel te houden maar of ze in hun opdracht slagen? De kortfilm was een instant succes en bij iedere visie kon je nieuwe spitante details ontdekken. Een schitterend kleinood, bijzonder origineel qua stijl en humor.
Producenten
De Oscarnominatie was al een triomf maar de Oscar zelf was in 1987 de spreekwoordelijke kers op de taart. Temeer omdat van Goethem het haalde van een Pixar kortfilm. Zijzelf kreeg de Oscar niet in handen want die gaat niet naar de regisseur van de film maar naar de producenten. Daarom kregen producenten Willem Thijssen en Linda Van Tulden uit de handen van Tom Hanks elk een beeldje. Ze besloten om er een van bij Nicole van Goethem te plaatsen. Willem Thijsen werkte later nog met haar samen en nam zijn producentenrol opnieuw op voor de afwerking van Hollywood aan de Schelde van Robbe De Hert. (Hij komt naar Gent voor de hulde aan De Hert). Over de Oscarwinst had van Goethem aanvankelijk gemengde gevoelens maar keek er later toch positief op terug. Want een Oscar levert naast bekendheid ook werk op.
In 1987 was van Goethem al bijna klaar met haar tweede kortfilm Vol van gratie over twee nonnen die de erotische toer opgaan. Zijzelf vond de in Cannes vertoonde kortfilm beter dan haar debuut maar die mening werd niet door iedereen gedeeld. Aan haar derde en laatste kortfilm L.A.T. of Living Apart.
Together’ werkte ze meer dan tien jaar. Toen de film bijna voltooid was, stierf ze totaal onverwachts op 3 maart 2000. Twee jaar na haar dood werd de film afgewerkt door haar partner Rudi Renson.
Bestemming
De stijl en de humor van de veel bekroonde Nicole van Goethem doen een beetje denken aan die van cartoonist en animatiefilmer Picha. Met hem werkte ze in de jaren zeventig en tachtig samen voor Tarzoon, Shame of the Jungle en voor The Missing Link. Ook aan de eerste Vlaamse animatiefilm, Jan zonder vrees van Jef Cassiers verleende ze haar medewerking. Verder werkte ze mee als grafica aan kranten en tijdschriften en illustreerde ze heel wat boeken.
Met deze tentoonstelling die in het Antwerpse M HKA loopt tot 10 januari 2021, hoopt men ook een duurzame bestemming te vinden voor deze schenking van Sonia Renson, de zus van Rudi Renson. Bij de tentoonstelling hoort een boekje met een overzicht van haar werk, een biografie en enkele essays.
In samenwerking met De Cinema wordt een programma uitgewerkt met haar kortfilms en interviews. Meer info vind je hier.
Raf Butstraen