- ...
- home
- nieuws
- one shot ...
One Shot Cinema: Au Fond Des Bois (nu op woensdag!)
31 jan 2012
Een betoverende kroniek van de troebele seksuele passie tussen een jong burgermeisje en een ruwe hypnotiseur.Terwijl de nieuwste film van Benoît Jacquot, Les adieux de la reine, de 62ste Berlinale (9 tot 19 februari) mag openen, tonen we in het ONE SHOT CINEMA programma in KASKcinema de vorige film van deze Franse regisseur. Au fond des bois flopte in de Franse bioscopen en werd allicht daarom niet uitgebracht in België. Zeer ten onrechte, want dit is een van de sterkste films uit de filmografie van deze intrigerende Franse cineast die helaas in deze contreien niet de bekendheid heeft die hij zeker verdient.
Jacquot, geboren in Parijs in 1947, hoort samen met Claude Miller, Bertrand Tavernier en de onlangs overleden Alain Corneau tot de post-nouvelle vague generatie die in de jaren zeventig van vorige eeuw voor 't eerst van zich deed spreken. In 1975 regisseerde Jacquot zijn debuutfilm, L'assassin musicien, en sindsdien maakte hij een twintigtal films die niet onder één noemer te vangen zijn, maar waarvan een behoorlijk aantal een of andere vorm van seksuele passie en obsessie als thema hebben, gaande van de bijzonder stijlvolle en lichtelijk hautaine Mishima bewerking L'ecole de la chair (1998) tot Sade (2000), een tegendraads kuise biografie van de beroemde markies.
Zo ook in Au fond des bois waarvan hij zijn script baseerde op een waargebeurd fait divers uit 1865: een jong bourgeois meisje geraakte in de ban van een gehandicapte zwerver die haar onder hypnose seksueel misbruikt zou hebben. Het gerecht bemoeide zich met de zaak en veroordeelde de jonge kerel tot een lange gevangenisstraf. Daarmee werd voor de eerste keer in het burgerlijk recht erkend dat een individu een ander psychisch kan manipuleren.
Alhoewel Au fond des bois in de late negentiende eeuw speelt, is dit allesbehalve een academische kostuumfilm, een genre waar de Franse cinema trouwens in excelleert. Jacquots amour fou variatie op het motief van De Schone en het Beest, is in stijl en toon meer verwant aan François Truffauts L'enfant sauvage en Werner Herzogs Jeder Für Sich und Gott Gegen Alle. Met dit verschil dat het hier niet gaat om een wolvenkind of een poëtische marginaal maar om een ongewassen vagebond die de incarnatie is van het kwade en het ongeremde. Zoals vertolkt door de buitengewoon expressieve Nahuel Pérez Biscayart, is de antisociale Timothée een en al fysieke en seksuele dreiging. Tegenover diens animale attractie plaatst Jacquot de frêle, gefascineerde verschijning van (muze en ex-vriendin) Isild Le Besco die bij alle beproevingen die ze ondergaat een aandoenlijke onschuld en ongereptheid blijft uitstralen.
Dubbelzinnigheid is troef, al te beginnen met de bedrieglijk sprookjesachtige titel Au fond des bois. Wat de film zelfs tamelijk provocerend maakt is dat Jacquot heel ambivalent is omtrent de gevoelens van het meisje dat de jongen die haar zo brutaal verkrachtte gedwee volgt en samen met hem het bos intrekt. Uit vrije wil of nog altijd gehypnotiseerd door de jonge tovenaar en genezer? (voor wat het waard is: ook Daniel Auteuil maakte in Sade dankbaar gebruik van het hypnotisch staren om zijn slag thuis te halen). Soms vraag je je af wie wie manipuleert in Au fond des bois. Wat de film zo sterk en overtuigend maakt is dat Jacquot deze troebele seksuele passie tussen een jonge burgertrut en dierlijke woesteling zo nauwgezet kadert in een wereld van bijgeloof, extreme religieuze onderwerping, zwarte magie en opkomst van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Een maatschappij ook waarin hekserij en bezwering wordt gebruikt om een rationele draai te geven aan het irrationele van hartstocht en seksuele verlangens en het verlies van (zelf)bewustzijn dat daarmee kan gepaard gaan. Collega Bertrand Taviernier loofde op zijn blog terecht de 'mise en scène au scalpel' waarmee Jacquot in dit provocerend passieverhaal de onderdrukte en verborgen gevoelens blootlegt.
Patrick Duynslaegher
regisseur: Benoit Jacquot
land: Frankrijk
ondertitels: EN ondertiteld
jaar: 2010
speelduur: 102'
'One Shot Cinema' is een programma van FILMFESTIVAL GENT in samenwerking met KASKcinema.
OPGELET: VANAF FEBRUARI GAAT ONE SHOT CINEMA DOOR OP WOENSDAG IPV MAANDAG!
Eerste vertoning van Au Fond Des Bois op woensdag 1 februari, daarna ook nog te zien op woensdag 8, 15, 22 en 29 februari telkens om 20u30. Patrick Duynslaegher zal (onder voorbehoud) alle vertoningen inleiden.
Praktisch: KASKcinema, Bijlokesite, Godshuizenlaan 4, 9000 Gent, www.kaskcinema.be.
Tarieven:
5 euro (standaard)
3 euro (studenten, werklozen, 65+, KASKmedewerkers)
KASKcinema filmkaart: 40 euro (8 films + 2 gratis).