09 20 okt. '24

Nicholas Britell en Hildur Guðnadóttir vallen in de prijzen tijdens de 19de World Soundtrack Awards

Jdb filmfestival 2019 49 of 51
Nieuws 19 okt. 2019
Nicholas Britell, Hildur Guðnadóttir, Lady Gaga, Frédéric Vercheval, Michael Abels, John Powell en Pierre Charles zijn in de prijzen gevallen tijdens de 19de World Soundtrack Awards, een van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. Frédéric Devreese en Krzysztof Penderecki ontvingen allebei een Lifetime Achievement Award.

Winnaar van de WSA Discovery of the Year 2017 Nicholas Britell viel dit jaar opnieuw in de prijzen. Hij werd tijdens de ceremonie gelauwerd als Film Composer of the Year voor de filmmuziek van 'If Beale Street Could Talk'.

De prijs voor Television Composer of the Year gaat dit jaar naar Hildur Guðnadóttir, voor de muziek van de HBO-hitserie 'Chernobyl', waarmee ze recent ook al een Emmy in de wacht sleepte. Vorig jaar werd ze al genomineerd voor de Discovery of the Year Award voor 'Sicario: Day of the Soldado'.

Ondertussen oogsten Britell en Guðnadóttir wereldwijd bijval met hun scores voor respectievelijk de HBO-serie 'Succession' en 'Joker'.

De prijs voor Best Original Song Written Directly for a Film gaat naar het nummer 'Shallow' uit de film 'A Star Is Born', een compositie van Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando en Mark Ronson, uitgevoerd door Lady Gaga en Bradley Cooper.

Discovery of the Year is de Afro-Amerikaanse componist Michael Abels voor zijn muziek voor 'Us' van Jordan Peele. Abels en Peele werkten ook al samen voor de film 'Get Out'.

Binnen de categorie Best Original Score for a Belgian Production gaat de prijs naar de Belg Frédéric Vercheval voor de filmmuziek bij 'Duelles' van Olivier Masset-Depasse. De componist werd eerder vier keer genomineerd voor de Magritte Award voor Beste Originele Score voor 'Diamant 13' (2009), 'Krach' (2010), 'Not My Type' (2014) en 'Melody' (2014).

De jonge Amerikaanse jazzpianist en componist Pierre Charles mocht de SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer in ontvangst nemen, terwijl de Public Choice Award uitgereikt werd aan John Powell voor zijn muziek voor Dean DeBlois' ‘How to Train Your Dragon: The Hidden World’.

Lifetime Achievement Award

Zoals eerder aangekondigd, werd Krzysztof Penderecki tijdens het gala gelauwerd met een Lifetime Achievement Award. De Poolse componist heeft met zijn innovatieve en onconventionele muziek een heel grote impact gehad op de filmmuziekgeschiedenis. Hij werkte samen met wereldberoemde regisseurs zoals Stanley Kubrick ('The Shining'), David Lynch ('Inland Empire', 'Twin Peaks'), Martin Scorsese ('Shutter Island') en William Friedkin ('The Exorcist').

Ook Frédéric Devreese mocht een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag bracht Brussels Philharmonic hulde aan de Belgische componist. Devreese staat bekend voor zijn samenwerking met André Delvaux voor ‘L’oeuvre au noir’, maar ook voor de films ‘Du bout des lèvres’ (Jean-Marie Degèsves) en ‘Les noces barbares’ en ‘Il maestro’ (Marion Hänsel).

Tijdens de uitreiking werden composities opgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé, met bijbehorende filmfragmenten geprojecteerd op groot scherm. De centrale gast dit jaar was Marco Beltrami, vooral bekend van zijn horrorscores voor onder meer de 'Scream'-franchise. Onlangs componeerde hij de muziek voor de box-officehit 'A Quiet Place', genomineerd voor een Golden Globe voor Best Score, 'Velvet Buzzaw' voor Netflix en de Oscarwinnende documentaire 'Free Solo' van National Geographic. Voor die laatste film werd hij bekroond met een Emmy Award.

Wie de World Soundtrack Awards heeft gemist, kan nog steeds genieten van de samenwerking tussen Marco Beltrami en Brussels Philharmonic. Naar jaarlijkse traditie werden enkele meesterwerken van de centrale gast met MotorMusic opgenomen in de legendarische Studio 4 van Flagey. Het resultaat daarvan is de cd 'Marco Beltrami: Music for Film'. Het album bevat onder meer enkele unieke suites uit 'Snowpiercer', 'World War Z' en 'A Quiet Place'.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?