09 20 okt. '24

MOOOV Filmfestival zoekt digitale uitweg

89659600 2710560462330568 3825109229711130624 o
Nieuws 24 mrt. 2020
Het MOOOV Filmfestival, gepland van 21 april tot 4 mei en gewijd aan de beste wereldfilms, moet het zoals vele filmfestivals in deze coronatijden over een andere boeg gooien. Toch blijft de competitie, de kern van het festival, behouden. Die gaat digitaal en naast de jury zal ook het publiek zijn stem kunnen uitbrengen. Bepaalde films zullen in oktober naar Film Fest Gent uitwijken en andere in januari 2021 naar het Filmfestival van Oostende.

Tijdens de 47ste editie van Film Fest Gent (13-24 oktober) komt er een apart programma met enkele films uit het MOOOV Filmfestival 2020 dat in deze coronatijdens noodgedwongen digitaal gaat. "Omdat de onderhandelingen met de sales agents en distributeurs nog volop bezig zijn, staat het nog niet vast welke films van Turnhout naar Gent zullen komen", zegt FFG-programmadirecteur Wim De Witte. En hij voegt eraan toe: “Een festivalorganisator kan niets ergers bedenken dan zijn festival te moeten schrappen. Daarom hebben we geen ogenblik getwijfeld om met het MOOOV-team samen te werken en de films alsnog een plek te geven op het grote scherm waar ze thuishoren”.

Verbinden

Bij MOOOV vinden ze het juist in deze tijden belangrijk om met de hele wereld in verbinding te blijven door middel van film. Want het is een evenement waar, naast het vertonen van belangrijke verhalen uit de hele wereld, ontmoeting en dialoog centraal staan. Voor een keer vraagt MOOOV, hoe vreemd ook, aan iedereen uitdrukkelijk thuis te blijven. We hopen je NIET te zien op MOOOV Filmfestival 2020 2.0, klinkt het.

Maar als het publiek niet naar MOOOV kan komen, dan brengt MOOOV de films naar het publiek. Er komt dus tussen 21 april en 4 mei een geselecteerd digitaal aanbod waarbij het sociale aspect van filmbeleving niet uit het oog wordt verloren. De jury’s bekijken vanop afstand de competitiefilms en reiken online een Award uit aan de winnende film. Het voorziene schoolprogramma wordt het hele derde trimester online aangeboden. Doorheen het jaar zullen de verschillende festivallocaties extra inspanningen leveren om meer wereldfilms te vertonen. Met Sembènecinema, dat al uitgebrachte festivalfilms herprogrammeert, zal MOOOV het ganse jaar door de wereldfilm in Vlaanderen stimuleren.

Overstag

Het besluit om tot een kwalitatieve 2.0 editie over te gaan, viel na de levering van 8.000 catalogussen en op het ogenblik dat de laatste puntjes op de i werden gezet. Maar de verantwoordelijkheid om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen en de logistieke onzekerheden deden de organisatoren overstag gaan. Andere organisatoren, zoals Courtisane, een platform voor films en audiovisuele kunsten die de relatie tussen het beeld en de wereld exploreren, hebben de editie die van 1 tot 5 april gecanceld.

Mini-DOCVILLE online

Ook DOCVILLE 2020, waar de documentairefilm aan bod komt en op 25 maart in Leuven van start zou gaan, wordt uitgesteld en zal nu van 23 september tot donderdag 1 oktober plaatsvinden. De programmatie van het festival zal quasi integraal worden behouden.

Vanaf 25 maart om 10u komt er wel een mini-editie DOCVILLE online. Tot 2 april kan je thuis genieten van een kleine maar fijne selectie films uit DOCVILLE 2020. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van het streamingsplatform dalton.be, dat eveneens een uitgebreid aanbod bevat aan eerder op het festival vertoonde documentaires. Op dalton.be/docville-online kan je onder meer ‘Annapolis, Giant City’ van Hugo Hermans in wereldpremière bekijken. De film brengt het verhaal van het Antwerpse dorpje Sint-Anna op Linkeroever dat decennialang de favoriete speeltuin was van projectontwikkelaars en architecten die er de stad van de toekomst wilden bouwen. Met weinig succes. Wie op FFG2019 ‘Mother’ van Kristof Bilsen heeft gemist, mag de nieuwe kans niet laten voorbijgaan. En ‘Sans Frapper’ is een film over de verkrachting van een vrouw en over hoe grenzen schijnbaar geruisloos worden overschreden. Wie heimwee heeft naar voetbal, vindt wellicht troost bij de documentaire over Diego Maradonna. Een virtueel filmticket kost 4 euro.

Sofa als multiplex

Afschaffen of digitaal gaan is het mantra dat in deze coronatijden opgang maakt. Vertoningsmodellen staan zoals nooit tevoren onder druk en soms worden verrassende samenwerkingsverbanden gesmeed. Daar is het al gesignaleerde 'My Darling Quarantine' digitaal kortfilmfestival, waar ook FFG zijn schouders onder zet, een mooi voorbeeld van. De sofa is je multiplex, vatte de Engelse krant The Guardian de toestand samen. Want omdat bioscopen vooralsnog gesloten blijven, worden zelfs recente films via streaming bij de filmliefhebber gebracht. Zo is de jongste film van Roy Andersson ‘About Endlessness’ te bekijken via www.lumièrefilms.be (Lumière cinema bij je thuis) en www.dalton.be (ZED vanuit je zetel). Het gaat om een avant-première en de film komt later nog in de bioscoop. Op dezelfde streamingplatforms, plus Proximus Pickx en UniversCine, vertoont Cineart de kleine maar fijne ‘Adam’ van Maryam Touzani.

Cannes

Nu gaan in de filmwereld alle ogen richting Cannes, waarvan de directie recent aankondigde dat er wellicht een nieuwe datum, einde juni-begin juli, komt. Komt van uitstel afstel? Volgens de jongste geruchten werkt men alvast aan de volledige digitalisering van de omvangrijke Marché du Film. Hopelijk muteert het coronavirus tussendoor niet tot een computervirus...

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?