MOOOV– festival wil je blik verruimen - Win tickets voor CULT!LIVE

P1ag7j87qb17haae118on1qne1gvv1
13 apr 2016
MOOOV, het filmfestival dat ontstond uit het samengaan van het Brugse ‘Cinema Novo’ en het Turnhoutse ‘Open doek’ programmeert van 19 april tot 3 mei 2016 een honderdtal films in acht Vlaamse steden. Volgens de organisatoren gaat het om films “met zicht op de wereld”. Een wereld die er niet altijd even fraai uitziet. Daarom zijn er een aantal films die de angst en de duisternis van deze tijd in zich dragen. Daar tegenover staan er ook hartverwarmende films die tonen hoe het anders kan, hoe solidariteit werkt en hoe muziek bevrijdt.Te winnen: 5 duotickets voor het filmmuziekconcert CULT!LIVE tijdens MOOOV. Hoe? Dat lees je onderaan in het artikel!

Dat laatste is een van de thema’s in de Tunesische openingsfilm ‘As I Open my Eyes’ van Leyla Bouzid. Haar hoofdpersonage, de achttienjarige Farah, is lid van een politieke rockband die songs brengt met een kritische boodschap naar het regime toe. De film speelt zich af op een scharniermoment van de Tunesische geschiedenis en is volgens sommigen de beste film over de Arabische lente.

Muzikaal luik
In het luik Music@Mooov wordt ook nog ‘The Idol’ vertoond waarin regisseur Hany Abu-Assad het waargebeurde verhaal brengt van Mohammed Assaf, de uit de Gazastrook afkomstige Palestijnse zanger die in 2013 de Arab Idol talententjacht won. Onder de muziekdocumentaires valt ‘Sonita’ op. Die volgt de lotgevallen van een uit Afghanistan gevlucht meisje dat in een opvangtehuis in Teheran haar muzikale dromen waar kan maken.

Mo(oo)ving People
Afghanistan is trouwens een “trending topic” op deze MOOOV-editie. Getuige daarvan de mix van documentaires en films die Afghanistan en de aldaar al tientallen jaren lang woedende oorlog als onderwerp hebben. Prachtvoorbeelden daarvan zijn onder meer de al in omloop zijnde fictiedocumentaire ‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan de Pue, ‘Thank you for Bombing’, ‘Krigen’ en de al op Film Fest Gent getoonde aangrijpende ‘A Few Cubic Meters of Love’.
Naast een plaats in de muzikale sectie van het festival hoort ‘Sonita’ ook thuis in de categorie Mo(oo)ving People met films over vluchtelingen. Actueler kan je moeilijker zijn en MOOOV brengt zowel films over vluchtelingen die naar Europa komen als over mensen die niet naar hier komen. Blikvanger onder de vluchtelingenfilms is ‘Fuocoammare’ van Gianfranco Rosi die op de jongste Berlinale de Gouden Beer won. Rosi verbleef enkele maanden op het eiland Lampedusa waar tienduizenden vluchtelingen aanspoelden. In zijn film volgt hij het dagelijkse leven op het eiland en stelt vast hoe dat nauwelijks onderbroken wordt door het menselijk wrakhout dat er strandt. Alleen bij de plaatselijke dokter Bartolo komen beide werelden bij elkaar. Een film als een vuistslag met een reddingsoperatie op zee die je nooit meer vergeet.

Lampedusa
‘Fuocoammare’ is evenwel niet de enige Lampedusa-film op het festival. Documentarist Tim De Keersmaecker trok ook naar dat eiland en zoekt in zijn ‘No Man Is An Island’ naar de mens achter de vluchteling. Hoe kijken zij naar de wereld en hoe kijken wij naar hen? De Keersmaecker volgt vooral Omar die door dokter Bartolo wordt opgevangen en de zestienjarige Ghanees Adam die bij een hoteluitbater terecht komt. Een unieke kans om twee films over hetzelfde onderwerp met mekaar te vergelijken. En je eigen prijs toe te kennen…

Traditie vs moderniteit
Voor het tweede jaar op rij focust MOOOV ook op de inheemse volkeren die in spanning leven tussen traditie en moderniteit. Wie de op Film Fest Gent bekroonde ‘Ixcanul’ nog niet zag, krijgt daar in acht Vlaamse steden een nieuwe kans toe. In ‘Ixcanul’ droomt de 17-jarige Marie om een leven “over de berg heen” maar ze wordt door haar ouders gedwongen te trouwen met een opzichter van een plantage. Ook deze sectie heeft een Vlaams randje door het optreden van Jan Bijvoet in ‘El Abrazo de la Serpiente’. Hij vertolkt de rol van een Duitse ontdekkingsreiziger in een film die een striemende aanklacht is tegen kolonisering.

In het kleurrijke programma vallen nog een paar Indiase films op omdat zij een mix vormen van ‘westerse’ thematiek en Bollywoodiaanse aanpak. In de slotfilm ‘Parched’ komen drie vrouwen in opstand tegen een patriarchale maatschappij en in ‘Angry Indian Goddesses’ loopt een rom-com aanpak van een reünie met zes vrouwen in de hoofdrol uit op een striemende aanklacht tegen de actuele verkrachtingszaken in India. ‘Parched’ is gedraaid door een vrouw, ‘Angry’ door een man die iets wil doen aan het beeld van de vrouw in de Indiase film!

Filmmuziekconcert CULT!LIVE
Dit is slechts een greep uit het totale aanbod dat uit vijf categorieën bestaat en omringd wordt door heel wat nevenactiviteiten als talk shows, voorstellingen in de gevangenis, prijzen uitgereikt door een internationale en een jongerenjury. Het filmmuziekconcert van CULT!LIVE is opgezet rondom de Georgische film ‘Corn Island’ met een oudere boer en zijn kleindochter in de hoofdrollen. Zij proberen maïs te kweken op een in oorlogsgebied liggend eilandje. Aan de band Illumine, geesteskind van Kevin Imbrechts werd gevraagd om een nieuwe soundtrack te spelen bij deze mysterieuze film met zijn adembenemende beelden. Voorstellingen, gevolgd door een afterparty, hebben plaats op 22 april in Cinema Liberty (Brugge) en op 24 april in Utopolis Turnhout.

Wil jij naar CULT!LIVE in Brugge of Turnhout? Mail je naam en voorkeurslocatie naar sanne@filmfestival.be. Wees snel, de tickets gaan naar de eerste mailers!

Voor alle informatie: www.mooov.be