09 20 okt. '24

Merry Christmas opent 32ste Filmfestival Gent

16 sep. 2005
Merry Christmas, een tragikomedie gebaseerd op een waargebeurd verhaal in WOI, wordt de openingsfilm van het 32ste Filmfestival Gent (11-22 oktober). De Europese coproductie wordt vertoond op dinsdag 11 oktober in Kinepolis Gent, in aanwezigheid van regisseur Christian Carion, hoofdrolspeelster Diane Krüger en producent Christophe Rossignon.
Het Filmfestival Gent koos Merry Christmas als openingsfilm om drie redenen, aldus gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle. "De film benadrukt de zinloosheid van oorlog, op een tragikomische manier. Dat sluit perfect aan bij de thematiek van het 32ste Filmfestival Gent: activisme in de cinema. Verder speelt muziek een belangrijke rol in de film: door een deuntje op een doedelzak op Kerstavond leggen de strijdende partijen de wapens neer en vieren ze samen een witte kerst. En tenslotte betreft het een Europese coproductie tussen België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. Bovendien is de schitterende fotografie van de Belg Walther Vanden Ende". De film begint in de zomer van 1914, de start van WOI. Op kerstavond openen de soldaten hun toegestuurde cadeautjes. De grote verrassing komt echter niet uit de pakjes in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven. Als een priester op de doedelzak begint te spelen, gebeurt het onvoorspelbare: er wordt niet meer geschoten, soldaten komen tevoorschijn uit de loopgraven om elkaar 'Vrolijk kerstfeest' te wensen en een sigaret of een stuk chocolade uit te wisselen, ... Merry Christmas (Joyeux Noël) is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat plaatsvond op kerstavond 1914, op verschillende plaatsen aan het front. Regisseur Christian Carion, zelf afkomstig uit het noorden van Frankrijk, ontdekte het verhaal van de ongelooflijke kerst in een boek in 1993, maar startte pas met de verfilming ervan na zijn eerste langspeelfilm Une Hirondelle A Fait Le Printemps (2001). De film was één van de ontdekkingen op het filmfestival van Cannes 2005. Op dinsdag 11 oktober, de openingsavond van het 32ste Filmfestival Gent, wordt Merry Christmas vertoond in Kinepolis Gent. Zowel Christian Carion, de regisseur, als hoofdrolspeelster Diane Krüger (Troy) en Christophe Rossignon, de producent, zullen daarbij aanwezig zijn. Vanaf 30 november 2005 is de film te zien in alle Belgische bioscopen. De cast bestaat uit Diane Krüger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl, Steven Robertson en Alex Ferns.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?