09 20 okt. '24

Little Terrorist wint UIP Prix 2004 Gent

12 okt. 2004
Ashvin Kumar heeft maandagavond met zijn kortfilm Little Terrorist de hoofdprijs weggekaapt in de UIP Prix Ghent 2004 kortfilmcompetitie.

Met dit actuele drama, gebaseerd op waar gebeurde feiten, wist hij de internationale jury enorm te bekoren. Het is een verhaal waarin hoop en menselijkheid het winnen van haat en angst. Naast 2000 euro aan prijzengeld heeft Kumar ook een nominatie voor de Prix UIP for Best European Short op zak. <?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />

Little Terrorist vertelt het hartverwarmende verhaal van een Pakistaanse moslimjongen die per ongeluk de met mijnen bezaaide Indiase-Pakistaanse grens oversteekt. Hij komt terecht in een vreemd land dat hem als terrorist beschouwt. De oude orthodoxe Hindoe Bhola vangt hem op en verbergt hem voor de Indiase soldaten. Traditie en vooroordelen over moslims blijven echter tussen Bhola en de jongen in staan. Uiteindelijk triomfeert menselijkheid boven vooringenomenheid wanneer Bhola zijn eigen leven op het spel zet om Jamal terug over de grens te helpen. Dit symbolisch, hoopvol verhaal drukt de menselijke verbondenheid uit die elke artificiële grens overwint.

Ashvin Kumar won met deze film ook de eerste prijs voor beste kortfilm op het Filmfestival van Montreal. Daarenboven staat hij nog geprogrammeerd op talrijke andere grote internationale filmfestivals. Omwille van het eerder beperkte budget, werd er voor de filmmuziek beroep gedaan op een groep authentieke Rajasthani muzikanten. Wat begon als een kostenbesparende experimentele inval resulteerde uiteindelijk in een unieke lyrische fusie van Indiase folk en meer traditioneel westers geïnspireerde scores.

Met deze kortfilm is Ashvin Kumar niet aan zijn proefstuk toe. In 2002 regisseerde hij de succesvolle prent Road to Ladakh, waarmee hij onder meer in Cannes bewondering oogstte.

Dit jaar is de UIP Prix Ghent 2004 aan zijn vierde editie toe. Met deze internationale competitie wil het filmfestival Europese kortfilmmakers een duwtje in de rug geven. De winnaar wordt automatisch geselecteerd voor de overkoepelende Prix UIP waarin hij samen met de winnaars van nog elf andere festivals strijdt om de hoofdprijs van 10.000 euro.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?